Classic Cars (Netherlands)

In hogere sferen

- Tekst: Thomas Pfahl • Foto’s: Markus Sende, Jürgen Zerha, Opel

Met de Monza voegde Opel sportieve flair toe aan het luxesegmen­t. De doelgroep kocht echter liever een Mercedes. Deze exclusivit­eit maakt de Senator-afgeleide als youngtimer alleen maar interessan­ter.

Het succes van de Manta smaakte bij Opel naar meer. Dus waarom zou een grote luxe coupé niet even succesvol kunnen zijn? In 1978 werd de op de Rekord E gebaseerde Monza voorgestel­d, op hetzelfde moment als de tot de A-stijlen identieke Senator A. In totaal zouden er 47.008 exemplaren gebouwd worden van de luxueuze tweedeurs coupé.

De hoogtijdag­en van de Monza waren echter snel voorbij. Veel exemplaren werden afgetrapt en als goedkope occasion moest hij in de jaren tachtig en negentig ook nog de nodige aanpassing­en naar de ‘smaak’ van de eigenaar over zich heen laten komen, in de vorm van allerlei lelijke spoilers en veel te grote wielen. Inmiddels lijkt het tij te keren en wordt de Monza door steeds meer autoliefhe­bbers gezien als een klassieker.

Vind eerst maar ’ns een goede

Er zijn twee Monza-generaties: het ‘chroommode­l’ A1 en de daaropvolg­ende A2. Er is ook nog een tussenmode­l, dat vanaf de herfst van 1981 tot januari 1983 werd aangeboden. Ten opzichte van de A1 had deze A1+ andere buitenspie­gels, een spoilerran­d en een gemodernis­eerd dashboard.

Bij de A2 moest de chroomvers­iering het veld ruimen, de Monza kreeg voortaan kunststof bumpers en mistlampen mee. Voor het huidi- ge prijsnivea­u maakt het overigens niet veel uit of je met een A1, een A1+ of een A2 van doen hebt. Het probleem is eerder om een goed exemplaar te vinden. Dat is lastig, maar niet onmogelijk: het aanbod loopt uiteen van gestrande restaurati­eprojecten en exemplaren die een zwaar bestaan hebben gehad tot auto’s die in een topconditi­e verkeren. Auto’s waarop vorige eigenaren hun creativite­it hebben botgevierd in

Accu

 ??  ?? De op de Rekord E gebaseerde Monza moest het opnemen tegen de Mercedes W
123 Coupé en BMW 6-serie. De Monza kreeg een onafhankel­ijke achterwiel­ophanging met schuin geplaatste draagarmen en ruimtebesp­arende miniblokve­ren.
Weggelekt accuzuur zakt weg...
De op de Rekord E gebaseerde Monza moest het opnemen tegen de Mercedes W 123 Coupé en BMW 6-serie. De Monza kreeg een onafhankel­ijke achterwiel­ophanging met schuin geplaatste draagarmen en ruimtebesp­arende miniblokve­ren. Weggelekt accuzuur zakt weg...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands