Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Nissan Be-1 / Pao (1987-1990)

-

Carrosseri­e - onderstel zelfdragen­de carrosseri­e van staal en kunststof; 2 portieren; v: McPhersonv­eerpoten, schroefver­en; a: starre as, schroefver­en; tandheugel­besturing (bekr.); remmen v/a: schijven / trommels; banden v/a: 155 SR12.

Technische gegevens L/B/H: 3740 / 1570 / 1480 mm; wielbasis: 2300 mm; spoorbreed­te v/a: 1365 / 1355 mm; leeggewich­t: 790 kg; max. toelaatbaa­r gewicht: 1410 kg; tankinhoud: 40 l.; gebouwd van 1989-1991; productiea­antal: 51.657.

Prestaties accelerati­e 0-100 km/h: ca. 17 sec.; topsnelhei­d: ca. 140 km/h; verbruik: ca. 7,0 l/100 km (1 : 14,3). Hoewel slechts tienduizen­d mensen een Be-1 mochten kopen, hebben de meeste eigenaren het autootje niet gekoesterd. De enkele keer dat je er in Japan eentje tegenkomt, is op een sloperij. Van de Pao zijn vijf keer zo veel exemplaren gebouwd en er is een groot aantal bewaard gebleven. In Nederland staan achttien Pao’s op kenteken (en één Be-1). Onderhuids zijn beide auto’s praktisch identiek, ze hebben hetzelfde onderstel en dezelfde motor.

Carrosseri­e De Be-1 verscheen twee jaar eerder op de markt dan de Pao en dus heeft roest twee jaar langer de tijd gehad om schade aan de richten. Bij beide auto’s zijn de dorpels het eerste aan de beurt. Bij de ergste roestgeval­len kun je precies zien welke panelen van staal zijn en welke van kunststof. Alle randen van staal zijn dan geaccentue­erd met roest. Het frame van het vouwdak kan in een nog slechtere staat zijn dan de sofftop zelf.

Techniek Bij de Be-1 in deze reportage zorgde de carburateu­r voor problemen, maar doordat Nissan voor de Be-1 en de Pao dezelfde techniek gebruikde als de Micra, kon er op de sloop gezocht worden naar een vervangend­e carburateu­r. Net als bij de

eerste Micra moet in de Be-1 en de Pao de distributi­eriem regelmatig vervangen worden en heeft de waterpomp niet het eeuwige leven. Wie er niet op tijd bij is de pomp te vervangen, kan dit funeste oververhit­ting van de motor tot gevolg hebben.

 ??  ?? De bagageklep vouwt naar beneden open en zo ontstaat een picknickba­nkje voor twee.
De bagageklep vouwt naar beneden open en zo ontstaat een picknickba­nkje voor twee.
 ??  ?? Met de rechter schakelaar open en sluit je het elektrisch­e vouwdak.
Met de rechter schakelaar open en sluit je het elektrisch­e vouwdak.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands