Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Daimler Double-Six (1972-1973)

-

Vier jaar na zijn introducti­e in 1968 kreeg de XJ de twaalcilin­der uit de E-Type. De XJ12 Series 1 is zeer zeldzaam, want al na een jaar werd hij afgelost door de gefacelift­e Series 2. In totaal werden zo’n 4000 exemplaren van de XJ12 S1 gebouwd. Tot die 4000 behoren links- en rechtsgest­uurde auto’s, exemplaren voor de Amerikaans­e markt, Daimlers Double-Six en luxe Vanden Plas-uitvoering­en met lange wielbasis. Overigens is de motor nog steeds de meest gebouwde twaalfcili­nder aller tijden. De onderhouds­kosten zijn hoog, want de techniek is gebaat bij een expert.

Carrosseri­e De carrosseri­e van de XJ is slecht tegen roest beschermd en moet daarom heel goed, bij voorkeur door een expert gecontrole­erd worden. Berucht is de omlijsting van de voor- en de achterruit, waar roestschad­e de oorzaak kan zijn van lekkages. Wanneer er regenwater naar binnen treedt, trekt dit in het isolatiema­teriaal en in het tapijt. Controleer de bekleding daarom goed op verkleurin­g en vocht. Andere zwakke punten zijn de wielkuipen, de dorpels en de bodemplaat. Let ook op de ophanging van de uitlaat, een bekend zwak punt van de V12-modellen.

Techniek De twaalfcili­nder is geen motor voor beginnende hobbyisten. Als je hem goed onderhoudt, is de 5,3-liter V12 een genot, maar daarvoor moet je wel bereid zijn veel geld te investeren. Als de motor kloppende geluiden maakt en ongezond klinkt, brand

je vingers er dan niet aan. Lange stilstand kan ook veel vervolgsch­ade opleveren, zoals een roestende tank, lekkage van de stuurinric­hting en een defecte transmissi­e. Door de hoge belasting moeten de lagers van het onderstel regelmatig worden vervangen. Als er olie uit het differenti­eel lekt, moeten ook de remschijve­n goed bekeken worden. Die zijn tegen het diff gebouwd.

Onderdelen Er zijn tal van gespeciali­seerde bedrijven die je kunnen helpen aan onderdelen voor het reguliere onderhoud en reparaties aan de techniek, maar ook via de Jaguar-dealer is daar nog aan te komen. Voor plaatwerk, zoals de voorste uit drie delen geconstrue­erde spatborden, wordt het lastiger. Voor specifieke Daimler- of Vanden Plas-details, die zeer zeldzaam zijn, moet je geduld hebben. En een goed gevulde bankrekeni­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands