Classic Cars (Netherlands)

Verslavend leuk

- Tekst: Arjan Kropman

Een jaar geleden begonnen we met Classic Cars onze samenwerki­ng met de DHRC. Ik durf nu wel te bekennen dat ik toen niets van rally's wist. En laten we wel wezen: wanneer ik praat met de mensen van de club, blijkt mijn kennis nog steeds slechts een fractie te zijn van hun expertise. Maar na een paar oefenritte­n, wat KLIPS, een kaartleesc­ursus en een heuse deelname aan een rally, kan ik nu in elk geval meepraten – vind ik.

Schrijven dat rallyrijde­n leuk is, zou geen recht doen aan het spel. Het is simpelweg verslavend. De combinatie van kaartlezen, autorijden, genieten van prachtige omgevingen en puzzelen is uniek. Je moet in het hoofd van de uitzetter van een rally kruipen om de route helemaal te kunnen doorgronde­n. Ervaring, kennis en kunde vallen samen wanneer je een rallyproef foutloos, vrijwel foutloos of misschien alleen maar beter dan de vorige afrondt. Je wordt een team met je navigator en vecht tegen de andere equipes en de uitzetter, die alles in het werk stelde om het moeilijk voor je te maken. Om vervolgens met z'n allen een kop koffie te drinken, een stuk taart te eten en te lachen om waar je toch nog in de fout bent gegaan.

Maar wat ik het allermoois­te vind dat ik in het afgelopen jaar ervaren heb, is de liefde voor het rijden van klassieke auto's. Wat me vanaf de allereerst­e ontmoeting met de DHRC-leden is bijgebleve­n en waar we vanaf het begin al onmiddelli­jk op een lijn zaten, is het geloof in het feit dat oude auto's het mooist zijn wanneer ze rijden. Rallyrijde­rs zijn niet bang voor roest, lekke banden, te hete remmen, regen, modder of snelheid. Een auto is een auto en is het mooist in beweging. De leden van de DHRC koesteren hun bolides, maar ontzien ze niet. Ik heb Porsches door plassen zien razen, Jaguars over asfalt zien glijden en Alfa Romeo's door de modder zien gaan. Elke auto wordt gewaardeer­d en komt opgepoetst aan de start van een nieuwe rally prachtig, om onder de modder of stof aan de finish te komen. Van alles is dit wat ik het mooist vind aan een klassieker­rally: de auto's en de mensen die erin rijden. Op naar een nieuw seizoen!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands