Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Fiat 600 (1955-1969)

-

Verrassend genoeg is het aanbod van Fiats 600 aan de kleine kant. Het lijkt erop dat de auto gebukt gaat onder de popularite­it van de kleinere 500. Over het algemeen roept de auto minder sympathie op dan het beroemde ‘Rugzakje’. Veel 600’s zijn als donor gebruikt bij de restaurati­e van een Abarth (echt of namaak), terwijl er ook heel wat exemplaren verloren zijn gegaan als gevolg van de aantrekkel­ijke sloopregel­ingen in de Zuid-Europese landen. Italiaanse handelaren vragen relatief hoge prijzen voor een goede 600: acht- tot tienduizen­d euro is geen uitzonderi­ng. Bij ons worden alleen de allerbeste exemplaren voor een dergelijk bedrag aangeboden.

Carrosseri­e Dat er nog maar zo weinig 600’s over zijn, heeft ook te maken met zijn chronische roestprobl­eem: alles wat gemaakt is van plaatstaal, is vatbaar voor corrosie. Bekijk vooral de kokerbalke­n en de onderste hoeken van de voor- en de achterruit goed, noodzakeli­jk laswerk is prijstechn­isch niet interessan­t. Ook de dorpels, de wielkuipra­nden, het frontpanee­l en de onderrand van de portieren zijn geijkte roestneste­n. Nog een belangrijk aandachtsp­unt, en dan met name bij de oudere modellen, is de compleethe­id van alle sierdelen. Het interieur moet in een nette staat verkeren.

Techniek De 600 D heeft een wat grotere motor dan de 600 uit de eerste bouwjaren, die beter bestand is tegen gebruik in het hedendaags­e verkeer. De viercilind­er is degelijk uitgevoerd, maar gevoelig voor oververhit­ting. Let op een oliewalm uit de uitlaat en op rammeltjes. Voor het behoud van de wielophang­ing en de besturing is een goede smering van belang. Vervanging van het stuurhuis kan kostbaar zijn. Bekijk het slijtagepa­troon van de achterband­en. Wanneer deze schuin zijn afgesleten, is de uitlijning van de ophanging niet correct.

Onderdelen Geen nood wanneer uw Fiat 600 aan een grondige restaurati­e toe is: plaatwerk is gemakkelij­k verkrijgba­ar. Dat geldt ook voor alle onderdelen die nodig zijn voor het reguliere onderhoud, interieurd­elen of componente­n waarmee de Fiat 600 een wat sportiever karakter krijgt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands