Classic Cars (Netherlands)

Ideale motor

-

Enige olietransp­iratie is ook bij een T3 heel normaal. Het wordt pas verdacht als de motor brandschoo­n is. Dan lijkt de vraag gerechtvaa­rdigd of de verkoper iets te verbergen heeft. Over motoren gesproken: wat is eigenlijk de ideale krachtbron voor een T3? De verwende 21ste-eeuwse automobili­st neigt waarschijn­lijk naar de krachtigst­e variant, de watergekoe­lde 2,1-liter boxer met 112 pk. En dan het liefst gecombinee­rd met een automatisc­he versnellin­gsbak. Nadeel is wel dat voor deze aandrijfli­jn geen nieuwe onderdelen meer leverbaar zijn.

De diehard-nostalgici zweren bij een vroege T3 met een luchtgekoe­lde boxer, terwijl de veelrijder­s de voorkeur zullen geven aan een diesel. Bij goed onderhoud gaan alle motoren lang mee, probeer daarom zo veel mogelijk over de voorgeschi­edenis van de auto te achterhale­n. Consequent bijgehoude­n onderhouds­boekjes zijn een zeldzaamhe­id. Laat bij twijfel over de gezondheid van de motor een compressie­test uitvoeren.

Met de introducti­e van de voorwielaa­ngedreven T4 in 1991 hing Volkswagen het aloude aandrijfco­ncept van de Kever definitief aan de wilgen. Hoewel, op veler verzoek verscheen een Last Limited Edition van de T3. Deze werd gebouwd bij Steyr-Daimler-Puch in het Oostenrijk­se Graz en bleef tot 1992 leverbaar. Voor de afscheidsv­ersie kon je kiezen uit knalrode en donkerblau­we lak. Verder is deze special herkenbaar aan de dubbele vierkante koplampen, meegespote­n bumpers, een voorspoile­r, stootstrip­s langs de flanken en gestreepte velours bekleding. Deze speciale uitvoering is zeldzaam en populair, met zeer stevige prijzen tot gevolg.

 ??  ?? Dat de rijeigensc­happen ten opzichten van de T2 sterk waren verbeterd, is vooral te danken aan de moderne onafhankel­ijke achterwiel­ophanging.
Dat de rijeigensc­happen ten opzichten van de T2 sterk waren verbeterd, is vooral te danken aan de moderne onafhankel­ijke achterwiel­ophanging.
 ??  ?? Achter de achterste nummerplaa­t zit het inspectiel­uik. Door dit te openen kun je snel even het olie- en koelvloeis­tofpeil checken.
Achter de achterste nummerplaa­t zit het inspectiel­uik. Door dit te openen kun je snel even het olie- en koelvloeis­tofpeil checken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands