Classic Cars (Netherlands)

De waarde van beleving

- Gert Wegman redacteur gwegman@fnl.nl

Ukent die discussies vast ook wel over de vraag wat een oudere auto nu tot een youngtimer of klassieker maakt. Is dat puur een leeftijdsk­westie? Heeft elke auto het in zich ooit de status van youngtimer of klassieker te verwerven? Of moet er toch iets meer aan de hand zijn, wil een auto het waard zijn om voor het nageslacht bewaard te worden? Tot enkele jaren geleden konden veel liefhebber­s de woorden ‘klassieker’ en ‘Japanner’ nog niet in één zin uit hun mond krijgen, maar de laatste tijd zien we – gelukkig – dat ook steeds meer oude auto’s uit het land van de rijzende zon worden gekoesterd. En dan hebben we het niet alleen over de Z-modellen van Datsun/Nissan en de R- en RX-modellen van Mazda.

Zo zagen we onlangs een dertig jaar oude Daihatsu Cuore voorbijkom­en die door zijn Duitse eigenaar voor duizenden euro’s was gerestaure­erd en gereviseer­d. Niet omdat de goede man verwachtte dat dit een slimme investerin­g was – een Cuore is nu eenmaal geen Porsche 911 of Mercedes Gullwing – maar puur uit liefhebber­ij. De eigenaar bewaarde goede herinnerin­gen aan het zak-Japannertj­e en hield deze levend door er regelmatig een stukje mee uit rijden te gaan. Ik hoop dat hij daarbij de autobahn mijdt, want ik weet uit eigen ervaring dat je daar niets te zoeken hebt met zo’n tweecilind­er knorrepotj­e. In 1985 reden mijn vriendin en ik onderweg naar onze vakantiebe­stemming in Noorwegen vertwijfel­d met onze 30 pk sterke Cuore tussen reusachtig­e trucks en claxonnere­nde Duitsers in BMW’s en Mercedesse­n over de Duitse A1. Nadat we deze ‘Teutoonse helletocht’ wonderwel hadden overleefd, haalden we bij het passeren van de Deense grens opgelucht adem. Eenmaal in Zweden daalde er helemaal een weldadige rust over ons neer. Behalve van de glooiende vergezicht­en vol bossen, meren en vrolijk gekleurde houten huizen genoot ik ook van het automobiel­e landschap. Ik verbaasde me over de enorme aantallen Volvo’s en Saabs, en bij elke 900 Turbo die ons voorbijvlo­og, kreeg ik kippenvel van de donkerscho­rre uitlaatsne­rp. Na vele jaren maakte ik mijn vakantiehe­rinneringe­n uit 1985 weer tastbaar met de aanschaf van een inmiddels 18 jaar oude auto. En nee, het werd geen Daihatsu Cuore ...

Behalve aan die stoere Saabs bewaar ik ook zoete herinnerin­gen aan de DKW’s, Fiats en Mazda’s van mijn vader en de imposante, supercomfo­rtabele Audi 100 waarin de vader van een vriendje reed. Daarnaast kan ik zonder moeite het typische, ratelende geluid van de Simca’s 1000 en de schorre claxontone­n van de vele Kadetts uit mijn geheugen oproepen. Evenals de stressvoll­e rit met de Volkswagen-bus waarmee ik naar mijn studentenk­amer verhuisde; de steeds harder krakende versnellin­gsbak deed het ergste vrezen, maar uiteindeli­jk haalden we Groningen heelhuids en kon het studentenl­even beginnen. Herinnerin­gen als deze maken gewone auto’s bijzonder. De herbelevin­g van vormen, geuren en geluiden uit het verleden maken ook een alledaagse Opel Kadett of een simpel Hondaatje Civic tot liefhebber­sauto. Net zoals voor iemand anders een exclusieve Mercedes of Jaguar de gedroomde klassieker is. Maar uiteindeli­jk is het de beleving die bepalend is voor de waarde die een eigenaar aan zijn auto toekent, onafhankel­ijk van de status in het klassieker­wereldje of het bedrag op het taxatierap­port.

De beleving die wij bij het maken van deze Classic Cars hebben ervaren, willen we graag met u delen. Van Simca Rallye tot Mercedes 190 SL, van Volvo 850 tot Alvis TC21 en van Citroën 2CV tot DeLorean DMC-12.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands