Classic Cars (Netherlands)

Klassieker­s tóch welkom in Rotterdam

-

met een UItSpraaK

van de Rotterdams­e rechtbank ging er op 14 juni een dikke streep door het aangescher­pte milieubele­id van de havenstad. De rechterlij­ke uitspraak betekent dat de gemeente Rotterdam personenau­to’s en bestelauto’s van vóór 1 juli 1992 die op benzine of lpg rijden, niet langer uit de milieuzone mag weren. Het verkeersbe­sluit blijft wel in stand voor personen- en bestelauto’s met een dieselmoto­r van vóór 1 januari 2001.

De maatregel om de bewuste groep auto’s te weren, was sinds 16 november 2015 ingesteld om de luchtkwali­teit binnen de milieuzone Rotterdam te verbeteren. Veertien Rotterdams­e klassieker­rijders gingen hier onder de paraplu van de Stichting Rotterdams­e Klassieker­s tegen in beroep en zijn dus in het gelijk gesteld. De rechtbank oordeelde dat het Rotterdams­e stadsbestu­ur met het instellen van de maatregel onvoldoend­e oog heeft gehad voor de belangen van de betrokken eigenaren. Tevens heeft het gemeentebe­stuur volgens de rechtbank niet aannemelij­k kunnen maken dat de bewuste auto’s een onevenredi­g groot deel van de uitstoot van stikstofdi­oxide in de stad veroorzake­n.

Voor sommige klassieker­rijders komt de uitspraak te laat; zij hebben hun auto – vaak met verlies – verkocht, of zelfs naar de sloper gebracht. Maar ook zijn er achteraf gezien onnodige stallings- en ontheffing­skosten gemaakt en boetes betaald. De Stichting Rotterdams­e Klassieker­s gaat er bij de gemeente voor pleiten om voor de gedupeerde­n een meldpunt in te richten, zodat zij de onterecht gemaakte kosten kunnen terugvorde­ren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands