Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Renault Caravelle (1958-1968)

-

De Caravelle werd voornameli­jk gebouwd voor de Amerikaans­e markt. Zodoende is een groot deel van de ruim 117.000 gebouwde coupés en cabriolets de oceaan overgegaan. In Europa en helemaal in ons land moet je deze chique Renault dan ook met een lantaarntj­e zoeken. Doordat er veel onderdelen zijn gebruikt van volumemode­llen, is de onderdelen­voorzienin­g goed. Als je carrosseri­edelen zoekt, wordt het een lastiger verhaal. De korte wielbasis zorgt in combinatie met de lichte voorzijde voor een eigengerei­d rijgedrag, dat met de introducti­e van de Caravelle S aanzienlij­k werd verbeterd.

De cabriolet had een torsiestij­fheid die

CARROSSERI­E die naam nauwelijks verdient. Slecht sluitende deuren en barstjes in de lak onderstrep­en dat in veel gevallen. Ook de bekende roestneste­n verdienen een nauwkeurig­e inspectie. Vooral de gedeelten onder de sierstrips en het vak onder het reservewie­l lopen gevaar.

De techniek van de Floride/Caravelle stamt

TECHNIEK van de Dauphine, later diende de Renault 8 als techniekdo­nor. Vroege modellen hebben soms last van lekkage in het koelsystee­m en van een defecte waterpomp. De lange schakelweg­en zijn vervelend, maar ze hoeven niet op ernstige problemen te duiden. Uitgelubbe­rde onderstelb­ussen en defecte rubbers komen vaak voor. De accu hoort eigenlijk voorin te zitten, maar hij is vaak verplaatst naar de motorruimt­e. Let op bij de cabriokap: in de loop der jaren werden drie verschille­nde varianten gemonteerd.

Veel onderdelen zijn alleen gebruikt leverbaar

ONDERDELEN en dan nog is het vaak een kwestie van geluk hebben. Dit geldt zowel voor carrosseri­edelen als voor details als logo’s en portiergre­pen. De mechanisch­e componente­n zijn vanwege de hoge productiea­antallen eenvoudige­r te vinden. In sommige gevallen worden onderdelen opnieuw geproducee­rd, bij clubs weten ze vaak ook waar je heen moet.

 ??  ?? De Caravelle is voorzien van een
sportief ogend, overzichte­lijk dashboard met veel instrument­en.
De Caravelle is voorzien van een sportief ogend, overzichte­lijk dashboard met veel instrument­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands