Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Volkswagen Karmann-Ghia Cabrio (1957-1974)

-

De Karmann-Ghia was en is een echte droomauto. Helaas worden er inmiddels ook droomprijz­en voor gevraagd, zowel voor exemplaren die in nette staat verkeren als voor opknappers. Check daarom goed of de auto compleet is en geef liever wat meer uit voor een goed exemplaar. Wie gaat sleutelen, komt vanwege de eenvoudige techniek niet snel voor verrassing­en te staan, de onderdelen­voorzienin­g is bovendien goed. Vanwege de lange productiep­eriode is het aan te bevelen om te kijken of de aankleding van de auto overeenkom­t met het betreffend­e bouwjaar.

Roest is een ware plaaggeest voor deze

CARROSSERI­E auto. In de bak van het reservewie­l slaat de roestduive­l vaak toe doordat de waterafvoe­rkanalen verstopt zitten. Het verwarming­ssysteem werkt ook niet altijd goed meer. Check bovendien of het metaal onder de accu niet is weggevrete­n door weggelekt accuzuur. Ontbrekend­e sierstrips op de flanken, of achtersche­rmen zonder de ronde deksels voor de achterwiel­en, duiden vaak op laswerk. Met name bij de cabriovers­ie is het raadzaam om even onder de vloerbedek­king te kijken om te zien of alles nog droog is.

De voorassen van vroege exemplaren (verbinding­s

TECHNIEK en astapboute­n) kennen een hogere slijtage dan die van latere modellen. Vanaf 1965 speelt dat geen rol meer. Een bekend probleem van alle boxermotor­en is een oververhit­te derde cilinder. Bij modellen die na 1970 zijn gebouwd, is dat risico kleiner. Een beetje olielekkag­e is normaal, met name bij de klepstoter­buizen en de kleppendek­sels.

Onderdelen vinden is dankzij de technische

ONDERDELEN verwantsch­ap met de Kever vaak geen enkel probleem. Bijna alles is nog verkrijgba­ar. Let er daarbij wel op dat er verschil is tussen de vroege en de late modellen. Goedkoop zijn de onderdelen echter niet, zodat het zaak is om er bij aanschaf goed op te letten of de auto compleet is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands