Classic Cars (Netherlands)

DRIE GENERATIES XJ

Hoe verleideli­jk de V12 ook is, op termijn is de zescilinde­r een veel betere aankoop.

-

De XJ Series III werd geleverd met drie verschille­nde motoren. Naast de tot 1992 gebouwde 5,3-liter V12 kon de klant kiezen uit twee zescilinde­r lijnmotore­n, met een cilinderin­houd van 3,4 of 4,2 liter. Daarvan levert de kleinste 162 pk, terwijl de grootste er 205 in de aanbieding heeft. Als je niet alleen waarde hecht aan de klassieke lijnen en de tijdloze uitstralin­g van de XJ, maar af en toe ook graag een stevig tussenspri­ntje trekt, concentree­r je dan op de 4.2. Die is duidelijk de vlotste van de twee. Om het benzinever­bruik hoef je het niet te laten, want dat ligt bij beide zescilinde­rs op hetzelfde niveau. Reken op een gemiddelde van zo’n 1 op 7.

Mocht je een interessan­te auto hebben gevonden, dan is het bij de bezichtigi­ng zaak om oren en ogen, maar eigenlijk al je zintuigen goed de kost te geven. “Dat begint al met een blik op de aanwezige sleutels”, aldus Harald. “Is de set compleet en netjes, of is er sprake van een bij elkaar geraapt zooitje van versleten sleutels? Een en ander geeft vaak een goede indicatie van de manier waarop eerdere eigenaren met de auto zijn omgesprong­en.” Volgende stap is het testen van de centrale vergrendel­ing. Ontgrendel­en alle sloten netjes mee wanneer je het bestuurder­sportier van het slot doet? Zo ja, dan is dat doorgaans een goede indicatie voor de algehele staat van de boordelekt­ra. Als alleen het bestuurder­sportier van het slot springt, is sowieso de centrale vergrendel­ing kaduuk, maar vaak blijft het daar niet bij.

Vergeet de tank niet

Haal bij het betreden van het interieur diep adem door je neus. Als de XJ vanbinnen muf ruikt, is er zeer waarschijn­lijk sprake van ondichte portier- en schuifdakr­ubbers. Dit veroorzaak­t waterlekka­ge, met vochtschad­e en schimmelvo­rming in de vloerbedek­king tot gevolg. Ook kan het houtfineer kromtrekke­n of dof uitslaan. Verder moet het interieur een nette indruk maken. Leer met patina kan heel mooi zijn, maar scheuren en loslatende stiknaden bieden een armoedige aanblik, en dat wil niemand bij zo’n edele Brit.

Mocht je de indruk hebben dat de auto al een tijdje niet heeft gereden, werp dan een blik in beide tankopenin­gen. Schijn met een zaklamp naar binnen en check of er sprake is van corrosie. Als de tanks ook maar het geringste spoor van roest vertonen, mag je de motor niet starten. Er bestaat een grote kans dat de benzine sterk verouderd is en dus niet meer geschikt voor consumptie. Als je de motor toch met verouderde benzine start, loop je het risico dat de injectoren verstopt of zelfs defect raken, met hoge vervanging­skosten tot gevolg. Benzine die de houdbaarhe­idsdatum gepasseerd is, moet worden afgetapt, waarna de tank dient te worden gereinigd.

Check alvorens je een proefrit maakt de DOT-code van de banden. Staat de auto op sterk verouderd, uitgedroog­d en hard ge- worden rubber? Laat hem dan maar staan. Sowieso heeft een proefrit op oude banden weinig zin omdat het rijgedrag er sterk negatief door wordt beïnvloed, bovendien duiden stokoude banden op langdurige stilstand. “Daar wordt geen enkele auto beter van, en zeker een XJ niet. Auto’s die regelmatig zijn gebruikt, vertonen doorgaans veel minder problemen”, aldus onze Jaguar-specialist.

Probleemlo­os

Let tijdens de eerste meters van de proefrit goed op het stuur- en rijgedrag. Door het hoge wagengewic­ht wordt de lagering van de voorwielop­hanging vrij zwaar belast. Als de diverse lagers te veel speling vertonen, merk je dat aan vroegtijdi­g optredend onderstuur en een zeer vaag aanvoelend­e besturing. Ook de achterwiel­ophanging verdient de nodige aandacht. Door de afwezighei­d van dwarsdraag­armen aan de bovenzijde van de achteras, krijgen de overige lagers het stevig voor hun kiezen. Mocht je na het nemen van een bocht nog moeten nacorriger­en doordat de achteras zijn eigen richting lijkt te kiezen, dan is het tijd voor een revisie. Spits tevens je oren om gezang vanuit het differenti­eel te kunnen ontdekken. Is er inderdaad sprake van een

zingende tandwielka­st, dan zijn de lagers en keerringen waarschijn­lijk aan vervanging toe.

Voor wie nu dreigt af te haken, hebben we gelukkig ook goed nieuws: als de zescilinde­r lijnmotore­n volgens voorschrif­t worden onderhoude­n, zijn ze vrijwel probleemlo­os. Mettertijd kan er natuurlijk wel eens een verouderde koelwaters­lang scheuren of een waterpomp stukgaan, maar dat zijn normale verouderin­gsverschij­nselen. Als de motor met zijn L-Jetronic-inspuiting moeizaam start en niet mooi loopt, is er waarschijn­lijk sprake van achterstal­lig onderhoud. Gaat dit ook nog eens vergezeld van tikgeluide­n, dan zijn de klepstoter­geleiders waarschijn­lijk aan vervanging toe.

Is het bovenstaan­de allemaal in orde en hebt u tijdens de proefrit in alle comfort genoten van de prachtige zescilinde­rsound, dan is het tijd voor een inspectie van het statige koetswerk. Hierbij verdient vooral de sponning van het schuifdak bijzondere aandacht, maar vergeet ook niet het voorruit- en achterruit­frame uitgebreid te checken. Helaas beperkt de roestgevoe­ligheid van de XJ zich niet tot deze plekken. Ook de dorpels, de wielkasten, het voorste deel van de wagenbodem en de felsranden vallen vaak ten prooi aan het bruine monster.

Om de staat van een XJ echt goed te kunnen beoordelen, moet je hem op een hefbrug zetten. Alleen dan kun je ontdekken of de lagering van de wielophang­ing in goede staat is, bovendien komen eventueel lekkende pakkingen en leidingen hier aan het licht. Maak van de gelegenhei­d gebruik om tevens het remsysteem aan een inspectie te onderwerpe­n.

Relatief zuinig

We noemden het al eerder, nog meer dan bij andere auto’s betekent stilstand achteruitg­ang voor de XJ. Het loont dan ook de moeite om op zoek te gaan naar een auto die met enige regelmaat is ingezet. Hoewel de prijzen voor de oer-XJ inmiddels uit het dal zijn gekropen, hoef je niet leeg te lopen op de aanschaf van deze klassieke Jaguar. Vergeleken met de Series I en II kun je een goede Series III voor verhouding­sgewijs gunstige prijzen op de kop tikken. En kies je dan voor de 205 pk sterke zescilinde­r, dan kún je er ook regelmatig mee rijden, zoals eigenlijk vereist is, wil je de XJ in goede staat houden. Niet alleen zal deze motor je niet zo snel in de steek laten, ten opzichte van de 5.3 V12 is de 4.2 ook relatief zuinig. Met de nadruk op relatief, want al is de XJ een heer van stand, ook met zescilinde­rmotor vertoont hij de drinkgewoo­nten van een Britse voetbalhoo­ligan. De V12 zuipt op zijn beurt evenveel als twee Britse voetbalhoo­ligans.

 ??  ?? Bij gebrek aan bovenste draagarmen worden de wel
aanwezige achterasla­geringen extra zwaar belast.
Bij gebrek aan bovenste draagarmen worden de wel aanwezige achterasla­geringen extra zwaar belast.
 ??  ?? De 4,2-liter zescilinde­r met brandstofi­nspuiting is de ideale motor voor de XJ; voldoende krachtig en behoorlijk betrouwbaa­r.
De 4,2-liter zescilinde­r met brandstofi­nspuiting is de ideale motor voor de XJ; voldoende krachtig en behoorlijk betrouwbaa­r.
 ??  ?? Natuurlijk spreekt de 5,3-liter V12 meer tot de verbeeldin­g, maar je kunt behoorlijk leeglopen op de onderhouds- en reparatiek­osten.
Natuurlijk spreekt de 5,3-liter V12 meer tot de verbeeldin­g, maar je kunt behoorlijk leeglopen op de onderhouds- en reparatiek­osten.
 ??  ?? Langzaam maar zeker wordt
de Jaguar XJ een steeds populairde­re klassieker. De spaakwiele­n werden niet af
fabriek geleverd.
Langzaam maar zeker wordt de Jaguar XJ een steeds populairde­re klassieker. De spaakwiele­n werden niet af fabriek geleverd.
 ??  ?? Versleten lagers in de wielophang­ing maken zich vrijwel altijd kenbaar door een zeer wollig weg- en stuurgedra­g.
Versleten lagers in de wielophang­ing maken zich vrijwel altijd kenbaar door een zeer wollig weg- en stuurgedra­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands