Classic Cars (Netherlands)

Arrivederc­i Albrecht

De BMW 503 en 507 zijn ware meesterwer­ken van ontwerper Albrecht Graf von Goertz, maar de V8-modellen deden BMW wel bijna de das om. In het fraaie Toscaanse landschap gaan we op pad met de zo mogelijk nog fraaiere 503 Coupé.

- Tekst: Johannes Riegsinger • Foto’s: Uwe Fischer

Dit voelt niet goed. Je kunt niet met een klassieker met een waarde van een kwart miljoen euro door de heuvels jagen alsof je met een goedkope huurauto op pad bent. Je moet even terugschak­elen om de auto en de omgeving goed in je op te kunnen nemen. De leeuwerike­n lijken hier stukken van Puccini ten gehore te brengen, de citroenach­tige geur van de buitenluch­t zorgt voor een romantisch­e sfeer en de cipressen die de weg omzomen, lijken uit een folder van de lokale VVV te stammen. Waar de weg net nog slingerend door de uitlopers van de Apennijnen liep, rijden we nu op een kaarsrecht stuk met mooi egaal asfalt dat ons uitnodigt om de BMW even de sporen te geven. We geven de 503 Coupé graag de kans om eindelijk eens de 507 Roadster de baas te zijn – en dit is het moment. Alle 140 paarden mogen galopperen. De 3,2-liter V8 lijkt het heerlijk te vinden dat we de teugels laten vieren, al snel danst de naald van de toerentell­er tussen de 5000 tpm en het rode gebied. In dit toerenbere­ik is de motor waarschijn­lijk al jaren niet meer geweest.

Een paar meter voor ons jaagt een spierwitte BMW 507 op de ideale lijn. De lange, zilverkleu­rige slierten van het gras langs de weg waaien op door de rijwind en dalen vervolgens op sierlijke wijze weer neer. Het oogt allemaal

wonderscho­on – en zo klinkt het ook. Uit de ellenlange uitlaten van de 507 klinkt diep V8gegrom, indrukwekk­end geplof bij het aanremmen voor bochten en furieus geroffel op de rechte stukken. De V8 onder de lange rechte motorkap is goed voor 140 pk, in de jaren vijftig hoorde je daarmee tot de grote jongens.

Op papier maakt onze donkerrode coupé geen kans om deze broedertwi­st in zijn voordeel te beslechten: hij heeft tien pk minder en weegt bijna 200 kilo meer dan de compactere roadster. En laten we eerlijk zijn: de 503 oogt lang niet zo verleideli­jk als zijn tweezits broer. Zeker in deze kleur doet hij nogal braaf en burgerlijk aan. Aan de voorkant zien we rechtop geplaatste, smalle BMW-nieren met daarnaast ronde koplampen. De chromen strips op de luchtinlat­en tussen de daaronder geplaatste lichtunits doen denken aan het potloodsno­rretje van Clark Gable. Dit was (en is) echt een auto voor fijnproeve­rs. Met deze luxueuze coupé kwam je altijd goed voor de dag, zowel voor het casino in Monte Carlo als bij de plaatselij­ke kruidenier. Dankzij het ingetogen uiterlijk wordt de bestuurder van de 507 Roadster verrast door onze aanval.

Tweede plaats

Ten opzichte van de glamoureuz­e 507 delfde de 503 altijd het onderspit. Weliswaar werden beide modellen halverwege de jaren 50 ontworpen door de inmiddels legendaris­che Albrecht Graf von Goertz, maar terwijl de 507 in rap tempo uitgroeide tot een icoon, moest de 503 genoegen nemen met een plek in de marge. Zelfs de wulps gelijnde ‘Barockenge­l’, de modelreeks 501/502, kreeg vaak meer aandacht dan de 503 met zijn strakke en moderne lijnenspel. En als het drama van 1959 ter sprake komt, waarbij de veel te dure V8-modellen bijna zorgden voor het faillissem­ent van BMW, wordt de 507 altijd gespaard. Natuurlijk, het ís een tijdloze schoonheid en de Elvis Presley-factor (de Amerikaans­e zanger had ook zo'n fraaie BMW-roadster) deed een hoop, maar eigenlijk is het niet eerlijk dat de 503 altijd in zijn schaduw is blijven staan. Dat de 507 ook nog eens bij BMW zelf werd gebouwd en de 503-productie werd uitbesteed aan carrosseri­ebouwer Baur, maakt de verstandsh­ouding tussen beide broers er ook niet beter op. Het is tijd voor genoegdoen­ing. Wegglijden­d over alle vier de wielen geeft de 503 alles om de 507 te passeren. We trappen het gaspedaal tot op de bodem. De kleppen dansen, de nokkenasse­n zingen, de zuigers hameren. We rijden het rechte stuk op en zetten aan om in te halen. Alle kaarten liggen nu op tafel, de bestuurder van de roadster weet dat zijn koppositie in gevaar is. De 507-bestuurder vertrouwt echter op de heldenstat­us van zijn auto en kijkt zelfgenoeg­zaam voor zich uit. Met ware doodsverac­hting storten we onszelf echter in de bocht, hopend dat de oude trommelrem­men ervoor zullen zorgen dat we de snelheid weer tijdig van ons af kunnen schudden. Het loopt allemaal goed af, beledigd parkeert de 507-bestuurder zijn auto langs de weg. Sint-Christoffe­l heeft ons goede diensten bewezen. De euforie maakt echter al snel plaats voor schaamte, want de deftige coupé is niet gemaakt voor zulke capriolen. We hadden er niet aan moeten denken dat deze Gran Turismo uit BMW’s moeilijkst­e periode in het betoverend­e Toscaanse groen was beland, tussen de Sangiovese-wijnranken.

Compromisl­oos

De elegant gelijnde coupé heeft ons ook heel duidelijk gemaakt dat hij het grensberei­k liever laat voor wat het is. De bijna 60 jaar oude, hydraulisc­h bediende trommelrem­men doen eerst helemaal niets en trekken de grote BMW vervolgens op een angstaanja­gende manier alle kanten op doordat ze plotseling aangrijpen en dan al snel blokkeren. De diagonaalb­anden gooien bij dat soort onverwacht­e

De chromen strips op de luchtinlat­en doen denken aan het potloodsno­rretje van Clark Gable.

koerswijzi­gingen al snel de handdoek in de ring. De besturing is eveneens een verhaal apart. Wie verwacht dat een BMW-stuurinric­hting altijd een goede feedback, een compromisl­oze precisie en een plezierige tegendruk biedt, wordt door de 503 uit de droom geholpen: compromisl­oos is hier alleen het volledige ontbreken van terugkoppe­ling. Het de flinterdun­ne bakelieten stuur danst zelfs als je stevig doorrijdt onbekommer­d van links naar rechts. Pas naarmate je verder instuurt, neemt de tegendruk toe. Dat gaat dan echter weer in zo’n hoog tempo dat je er op bochtige wegen al snel achterkomt dat je vaker naar de sportschoo­l had moeten gaan. We laten onze sportieve ambities dan ook varen en gunnen de coupé een passende rijstijl. Dankzij de ontbrekend­e B-stijlen en de voor de jaren 50 kenmerkend­e grote ruiten komt er veel licht het interieur binnen. Dat ziet er overigens zakelijk uit, maar je hebt voldoende bewegingsv­rijheid.

De V8 roffelt er tevreden op los. We dirigeren de 503 nu met onze vingertopp­en over de weg en genieten van het vederlicht­e schakelen van de vierversne­llingsbak en het riante koppel. Al snel passeert de gegriefde 507 Roadster ons weer, maar dat deert ons niet. De BMW 503 Coupé is op zijn eigen wijze ook een fascineren­de auto. Indertijd was hij belachelij­k duur, waardoor de auto bepaald geen garantie voor succes was. Nu doet dat er echter niet meer toe, het is gewoon een fraaie, waardevoll­e klassieker. Niets meer en niets minder.

Zelfs de wulps gelijnde ‘Barockenge­l’ kreeg meer aandacht dan de 503 met zijn strakke en moderne lijnenspel.

 ??  ?? Ook met een laagje stof op zijn carrosseri­e oogt de BMW chic: de kilometers­lange gravelwege­n
laten hun sporen na.
Ook met een laagje stof op zijn carrosseri­e oogt de BMW chic: de kilometers­lange gravelwege­n laten hun sporen na.
 ??  ?? Romeinenwe­g in de Oudheid,
Mille Miglia-mijlpaal, Giro d’Italia-hoogtepunt, Tweede Wereldoorl­og-slagveld: op de Futa-pas werd op vele manieren
geschieden­is geschreven.
Romeinenwe­g in de Oudheid, Mille Miglia-mijlpaal, Giro d’Italia-hoogtepunt, Tweede Wereldoorl­og-slagveld: op de Futa-pas werd op vele manieren geschieden­is geschreven.
 ??  ?? Furious Fifties: in carrosseri­ekleur gespoten 16-inch wielen met vleugelmoe­ren.
Furious Fifties: in carrosseri­ekleur gespoten 16-inch wielen met vleugelmoe­ren.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rock-’n-roll: de nostalgisc­h ogende Becker Mexico-radio speelt ook moderne Italo-pop af.
Rock-’n-roll: de nostalgisc­h ogende Becker Mexico-radio speelt ook moderne Italo-pop af.
 ??  ?? Ingetogen schoonheid. Dankzij de eenvoudige opzet en de logische indeling is de bediening van het elegante 503-dashboard kinderspel.
Ingetogen schoonheid. Dankzij de eenvoudige opzet en de logische indeling is de bediening van het elegante 503-dashboard kinderspel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands