Classic Cars (Netherlands)

Geef ’m de ruimte

De Pontiac Bonneville uit 1960 heeft veel ruimte nodig, desnoods een hele zoutvlakte. Dat is echter niet de reden dat hij werd vernoemd naar de Bonneville Salt Flats in Utah.

- Tekst: Gerrit Reichel, Igor Stuifzand • Foto’s: Wim Woeber

Al sinds mensenheug­enis wordt elk jaar in augustus de zoutvlakte van Bonneville in de Amerikaans­e staat Utah overspoeld door pick-uptrucks en motor homes. Achter de meeste van deze voertuigen hangt een oplegger, waarop een vreemdsoor­tig projectiel is vastgesjor­d. Dan houdt het konvooi ergens midden op de eindeloze, sneeuwwitt­e zoutvlakte halt, om onder de verschroei­ende zon voor een hele week zijn kampement op te slaan. De projectiel­en verdwijnen onder tenten en worden ontdaan van hun kleurrijke plaatwerk, zodat er de laatste hand kan worden gelegd aan hun fors opgevoerde motoren. Wanneer de afstelling­en kloppen, wurmen de sleutelaar­s zich in het krappe projectiel, dat bijkans nóg minder ruimte biedt dan de strakke brandweren­de overall die ze dragen. Bij het starten van de eerste motoren is de Bonneville Speed Week begonnen.

In 1954 werd een studiemode­l van Pontiac vernoemd naar de unieke locatie van dit jaarlijks terugkeren­de snelheidss­pektakel. Pontiacs hoofdontwe­rper Harley Earl, die later vicepresid­ent van General Motors werd, vond tijdens een bezoekje aan de illustere zoutvlakte de inspiratie voor de Bonneville Special. Dit studiemode­l was een sportieve tweezitter met vleugeldeu­ren en een dak van plexiglas. Maar zoals het vaak met concept cars gaat, verdween ook de Bonneville Special spoedig weer uit beeld. Drie jaar later keerde de naam Bonneville echter terug, op de meest luxe versie van de Star Chief-modelreeks. De Amerikaans­e merken hadden de goede gewoonte hun modellen elk jaar ingrijpend te veranderen, waarbij de Star Chief Custom Bonneville Convertibl­e voor modeljaar 1958 als een op zichzelf staand model werd geïntroduc­eerd. De naam Bonneville bleef vervolgens bijna vijftig jaar lang in gebruik.

Spiekbrief­je

De late jaren vijftig waren een spannende periode voor Pontiac. Aan het roer van General Motors stonden drie ambitieuze managers, die flink de bezem door de winkel haalden. Het eerste wapenfeit van general manager Semon ‘Bunkie’ Knudsen en zijn ontwikkeli­ngschefs E.M. Estes en John DeLorean, was het afscheid van het aloude Pontiac-logo met het indianenho­ofd. Dit werd vervangen door een nieuw embleem met een slanke rode pijl, de Arrowhead. Vervolgens ontwikkeld­en ze voor modeljaar 1959 een geheel nieuwe vormtaal, waarbij de Pontiac-modellen een veel beter herkenbaar eigen gezicht kregen met een in tweeën gedeelde grille. Ook waren de auto’s duidelijk lager en breder gebouwd dan hun voorganger­s. Om dit mogelijk te maken, was een chassis ontwikkeld met een grotere spoorbreed­te. Dit chassis kreeg de welluidend­e naam Wide Track en zorgde voor beduidend betere rijeigensc­happen – hoewel bij Amerikaans­e auto’s uit deze tijd natuurlijk alles relatief was ...

De nieuwe Pontiacs voor 1959 waren een schot in de roos. Met een lengte van 5,60 meter en een breedte van meer dan twee meter, spraken de auto’s zelfs de Amerikaan aan die gewend was zich voort te bewegen in een luxe limousine. De spoorbreed­te van de auto’s bedroeg 1,63 meter. Dat is zelfs voor een hedendaags­e suv nog een indrukwekk­ende maatvoerin­g.

Voor modeljaar 1960 keerde Pontiac echter terug naar een wat meer ingetogen stijl. De gedeelde grille werd vervangen door een verchroomd rooster over de gehele wagenbreed­te – om vervolgens voor 1961 weer plaats te maken voor een gedeelde grille. Liefhebber­s van het merk herkennen zo het bouwjaar van de auto, zonder daarvoor een spiekbrief­je nodig te hebben. Ons fotomodel, een Bonneville Vista, rolde in 1960 als 778ste auto van de band in de Pontiac-fabriek in Kansas City. Bijna de helft van alle Bonneville­s uit 1960 was een vierdeurs Vista, de meest zeldzame exemplaren zijn de Convertibl­e (17.062 stuks) en de Station Wagon (slechts 5163).

Wellness-ruimte

Na bijna vijftig jaar door ene Mister Douglas uit Santa Rosa, Californië vertroetel­d te zijn,

werd de auto verscheept naar Europa. De Bonneville liet zijn formaat op de Amerikaans­e highways al gelden, de huidige eigenaar moest de garage naast zijn huis zelfs verbouwen om de Bonneville erin te kunnen zetten. Onder de motorkap ligt een V8 met een inhoud van 6,4 liter, die een vermogen levert van 303 zeer optimistis­che SAE-pk’s. Dit is de standaardm­otor van de Bonneville, destijds werd ook nog de TriPowerve­rsie met een vermogen tot 348 pk geleverd.

Wanneer je het portier opent, heb je toegang tot een typische wellness-ruimte uit de jaren zestig. Menige voorzienin­g waarover de Bonneville standaard beschikte, kostte bij de concurrere­nde merken een meerprijs. Voor de kettingrok­ende mad men die voor een pitch onderweg zijn naar een potentiële klant, is er voorin zelfs voorzien in twee riante asbakken – bij die keuze heeft de breedte van de auto ongetwijfe­ld een grote rol gespeeld. Maar nu er toch bijna niemand meer rookt, is de Sportable Transistor Radio een veel interessan­ter accessoire: je kunt ’m uit het dashboard halen om buiten de auto te gebruiken.

De Pontiac Bonneville uit 1960 is een koppendraa­ier van de eerste orde, wanneer je op laag tempo door een willekeuri­ge dorpskern of stadscentr­um rolt. Dat valt met name vanaf de bijrijders­stoel op, aangezien je vanachter het stuur alle concentrat­ie nodig hebt om de auto binnen de lijntjes te houden. De brede Bonneville voelt zich in Europa duidelijk minder thuis dan in zijn thuisland. Maar zodra de bebouwde kom achter je ligt en de wegen wat breder worden, kan het gaspedaal rustig worden ingetrapt. Met de Hydra-Matic automaat in de sportstand reageert de Pontiac, onder begeleidin­g van de luid gorgelende 4-barrel carburateu­r, verrassend snel. Maar daar staat wel een grote dorst tegenover: gemiddeld is 1 op 5 à 6 al heel gewoon, bij dit soort exercities stroomt er alleen nog maar meer benzine richting de V8motor. Niet alleen het formaat van de Pontiac Bonneville is grensovers­chrijdend, zijn verbruik is dat evenzeer ...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands