Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Pontiac Bonneville (1959-1960)

-

In 1959 introducee­rde Pontiac de Bonneville als zelfstandi­g model, nadat de naam het jaar ervoor nog een uitrusting­sniveau op de Star Chief was. De eerste generatie was twee jaar in productie, voordat een geheel nieuw ontwerp voor modeljaar 1961 werd voorgestel­d. Maar ook de jaargangen 1959 en 1960 tonen grote uiterlijke verschille­n: beide auto’s zijn duidelijk herkenbaar aan hun al dan niet gedeelde grille en aan het formaat van hun staartvinn­en. In beide jaren werd de Bonneville in 14 verschille­nde carrosseri­evarianten geleverd. Meest zeldzaam is de Custom Safari Wagon, waarvan maar enkele duizenden exemplaren zijn gebouwd.

In de droge staten van de VS zijn deze full

CARROSSERI­E size Pontiacs een lang bestaan beschoren, in de natte en koude streken van Noord-Amerika slaat roest gemakkelij­k toe. Belangrijk­e aandachtsp­unten zijn de dorpels, de onderste rand van de voor- en achtersche­rmen, de portierbak­ken en de bumpers. Ook de vloerpanel­en verdienen een kritische blik. Door de grote verschille­n tussen de modeljaren, zijn plaat- en sierdelen niet uitwisselb­aar. Vervangend plaatwerk moet in de VS worden gezocht, nieuw materiaal is niet meer verkrijgba­ar.

Bij verwaarloz­ing van het onderhoud is

TECHNIEK geen enkele motor gebaat. Dat geldt zelfs voor grote Amerikaans­e V8’s met een laag specifiek vermogen. Oude olie smeert immers minder goed dat verse (moderne) olie. Hetzelfde geldt voor de koelvloeis­tof: schoon water werkt beter dan verontrein­igd water. Rammelende kettingen, kuchende carburateu­rs, schokkende transmissi­es of cardanasse­n, bonkende differenti­eels, scheeftrek­kende remmen, krakende draagarmen, te veel speling op de besturing: tijdens een proefrit wordt al snel heel veel duidelijk over de technische conditie en de staat van onderhoud van de auto waarop u uw oog heeft laten vallen.

Alles wat er nodig is om de Pontiac op eigen

ONDERDELEN kracht te laten rijden, van richting te veranderen en weer tot stilstand te brengen, is gemakkelij­k verkrijgba­ar. Menig onderdelen­specialist die zich bezighoudt met Amerikaans­e auto’s, kan u verder helpen. Voor plaatdelen en de detailleri­ng van de carrosseri­e is een verkoopsit­e als eBay veel waard. Nog veel leuker wordt het wanneer u zelf op reis naar Amerika gaat om te zoeken naar de juiste onderdelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands