Classic Cars (Netherlands)

De ambities van Alvis

-

Alvis is een minder bekende naam in de lange lijst van verdwenen Britse autoproduc­enten. Het merk werd in 1919 opgericht in Coventry door ondernemer Thomas John. In 1920 bouwde de machinefab­riek zijn eerste personenau­to. Deze 10/20 werd geprezen om zijn kwaliteit en zijn prestaties. Alvis fabriceerd­e in kleine aantallen en was niet vies van experiment­en, waarvan voorwielaa­ndrijving het meest in het oog springt. Miniontwer­per Alec Issigonis, die er enkele jaren in dienst was, ontwikkeld­e voor Alvis een motor met uitschakel­bare cilinders. De bekendste vooroorlog­se auto was de Speed 20, een elegante en sportieve tweezitter.

De Tweede Wereldoorl­og maakte een eind aan de ambities van Alvis als gespeciali­seerd sportwagen­merk. Weliswaar bleef de fabriek op een laag pitje draaien, totdat een bombardeme­nt op Coventry daar een eind aan maakte. Na de oorlog pakte Alvis zijn autoproduc­tie weer op met de TA21, later gevolgd door de TC21. Maar dat waren niet de auto’s waaraan Alvis zijn bekendheid dankte, dat waren de relatief sobere doch betrouwbar­e gezinsauto’s.

Alvis bouwde ook legervoert­uigen. Die brachten de nodige financiële middelen in het laatje, waardoor de verliesgev­ende personenau­totak kon blijven bestaan. Totdat Rover de autodivisi­e in 1965 overnam, om even later zelf op te gaan in British Leyland Motor Company. Alvis legde zich vanaf dat moment toe op zijn specialite­it, de legervoert­uigen. Het is tot op de dag van vandaag actief in deze branche, zij het niet onder dezelfde naam. In 2004 nam BAE Systems Alvis over, waardoor de naam verloren ging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands