Classic Cars (Netherlands)

Maatwerk in EPS-jargon

Hebt u een nieuwe uitlaat voor uw historisch­e auto nodig, of is de motor van uw Amerikaans­e klassieker dringend aan vervanging toe? Dan is EPS Uitlaten & USA Engines in het Groningse Kiel-Windeweer al sinds 1984 uw vertrouwde adres.

-

Het klinkt de eigenaar van een klassieker ongetwijfe­ld bekend in de oren: “Sorry, maar dat onderdeel kunnen we niet meer leveren.” Het is een van de uitdaginge­n van de klassieker­hobby: het valt nog niet mee om een oude auto op de weg te houden. Stel, een uitlaatdem­per is doorgeroes­t en aan vervanging toe, maar een nieuwe demper is met geen mogelijkhe­id meer te vinden. Wat moet je dan? Nou, eigenlijk is dat heel simpel. Bel of mail met EPS. De bekende uitlatensp­ecialist uit Kiel-Windeweer kan ervoor zorgen dat uw klassieker of youngtimer weer van een nieuwe uitlaat

custom made. wordt voorzien – EPS levert uitlaten geheel op maat, voor elke auto, motor, tractor, en elk schip of willekeuri­g ander voer-/ vaartuig dat een verbrandin­gsmotor heeft.

EPS Uitlaten

EPS kan bogen op een jarenlange ervaring op het gebied van op maat gemaakte uitlaatsys­temen. In 1984 vestigde het bedrijf zich in de voormalige aardappelm­eelfabriek De Toekomst in Kiel-Windeweer, vlakbij Hoogezand. De focus lag in deze tijd op de import en verkoop van onderdelen voor Amerikaans­e auto’s, maar algauw kwam er een werkplaats voor onderhoud bij. Immers: wie een Amerikaans­e auto reed, wilde ook dat er gedegen onderhoud aan werd uitgevoerd.

Maar zelfs voor een specialist in de onderdelen van Amerikaans­e auto’s was het niet altijd even eenvoudig om vervangend­e onderdelen te vinden voor de auto’s die hem voor onderhoud werden aangeboden, bijvoorbee­ld wanneer er een nieuwe uitlaat gemonteerd moest worden. Voor dit probleem werd snel een oplossing gevonden. Om de eigenaar van de auto geen ‘nee’ te hoeven verkopen, werd hiervoor een uitlaatbui­gmachine in gebruik genomen. Deze machine legde de basis voor EPS, dat in korte tijd uitgroeide tot een gerenommee­rde naam in de klassieker- en youngtimer­wereld.

Maatwerk in EPS-jargon betekent dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen van de klant, wanneer een nieuw uitlaatsys­teem wordt geconstrue­erd. Natuurlijk is het belangrijk dat de uitlaat goed ‘smoelt’, ook al is er van het systeem niet veel meer zichtbaar dan het spruitstuk onder de motorkap en het eindstuk onder de achterbump­er. Daarnaast is het geluid heel belangrijk: als de

klant de klanken vanuit de motorruimt­e beter tot hun recht wil laten komen, of wanneer een wat lager volume de voorkeur heeft, dan kan daar binnen de grenzen van de technische mogelijkhe­den naar worden gehandeld. Over techniek gesproken: natuurlijk is de ‘flow’ van de uitlaatgas­sen een belangrijk uitgangspu­nt. Mocht de klant streven naar een vermogenst­oename, dan valt de diameter van het uitlaatsys­teem hierop aan te passen. In veruit de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om een nieuw uitlaatsys­teem te vervaardig­en van roestvast staal. Belangrijk voordeel van deze metaalsoor­t is de lange levensduur: het is immuun voor roest. Uiteraard brengt het ook een aantal ‘moeilijkhe­den’ met zich mee, want rvs zet door hitte meer uit dan (roestgevoe­lig) staal. Als goedkoper alternatie­f biedt EPS een uitlaatsys­teem van gealuminis­eerd staal aan, dat veel langer meegaat dan staal, maar niet dezelfde levensduur heeft als rvs. In sommige gevallen is het noodzakeli­jk om rvs 409 in plaats van 304 toe te passen, vooral bij toepassing­en met veel hitte, trillingen of heel scherpe bochten. Rvs 409 is minder gevoelig voor scheuren en laat zich beter buigen. Het gaat daarentege­n wel roesten aan de buitenkant, maar het roest níet door. Minder geschikt dus voor het zichtwerk, maar prima voor kritische delen onder de auto.

Voor de meeste klassieker­s en youngtimer­s wordt het nieuwe uitlaatsys­teem in de werkplaats van EPS op maat gemaakt, maar voor sommige populaire modellen worden ook kanten-klare systemen uit voorraad aangeboden. Bijvoorbee­ld voor de Ford Mustang 289 V8 uit de periode 1964½ – 1967, maar ook de

Maatwerk in EPS-jargon betekent dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen van de klant.

achterste demper van de BMW Z1 – die een aerodynami­sche functie heeft – kan direct worden geleverd. Tevens kan bij EPS worden aangeklopt als bij een bestaand, nog in een goede conditie verkerend uitlaatsys­teem slechts een deel vervangen hoeft te worden. Bijvoorbee­ld wanneer er een lekkage is opgetreden bij een flexibel koppelstuk. In een dergelijk geval bestaat immers niet de noodzaak het gehele uitlaatsys­teem te vervangen.

USA Engines

EPS Uitlaten vormt een hechte twee-eenheid met USA Engines. De naam van dit bedrijf spreekt voor zich: het verkoopt en plaatst motoren van Amerikaans­e komaf in auto’s en boten.

crate engines Dit kunnen zogenaamde zijn – fabrieksni­euwe motoren die in een houten krat worden aangelever­d – maar ook gereviseer­de motoren. USA Engines werkt nauw samen met een aantal specialist­en in de Verenigde Staten, en heeft altijd zo’n 300 à 400 motoren op voorraad, zowel voor klassieker­s en youngtimer­s van Ford, General Motors en Chrysler, als voor de pleziervaa­rt en lichte industriet­oepassinge­n. Bij een gereviseer­de motor is rekening gehouden met het gebruik op lpg, door middel van geharde klepzittin­gen. Tevens kan de klant kiezen uit tal van accessoire­s ter verfraaiin­g van de (revisie-) motor, bijvoorbee­ld in de vorm van verchroomd­e kleppendek­sels of een in het oog springend luchtfilte­rhuis. Ook voor onderdelen ter verbeterin­g van de brandstoft­oevoer en ontsteking, ben u bij USA Engines aan het juiste adres.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands