Classic Cars (Netherlands)

Cadillac Series 75 Fleetwood Limousine

Terwijl andere weggebruik­ers met ontzag en jaloezie naar je auto keken, zat jij in de jaren zeventig prinsheerl­ijk rechts achter in een van deze twee ultieme luxeauto’s. De Rolls-Royce Silver Shadow toont wat in Europa destijds het summum van comfort was,

- Tekst: Gerrit Reichel, Jaap Peters • Foto’s: Wim Woeber

Misschien nog wel indrukwekk­ender is dat je de Silver Shadow, ondanks zijn gewicht van 2113 kilo,

met je vingertopp­en kunt besturen.

Hoe duurder de auto, des te beter er naar de koper wordt geluisterd. Mensen die veel geld hebben, laten dat vaak maar al te graag zien, alsof ze willen zeggen dat hun welvaartsn­iveau niet overtroffe­n kan worden. Dan dient zich wel een gewetensvr­aag aan: wordt de keuze van de klant ingegeven door een exquise smaak of valt hij voor protserige kitsch? Amerika is het land dat het meest op dat randje balanceert. Als geld een ondergesch­ikte rol speelt, hoeven technici en ontwerpers zich niet in te houden en slaat elegantie al snel om in protserigh­eid. Dat levert auto’s op in de overtreffe­nde trap, zowel op het gebied van cilinderin­houd (er is immers no substitute for cubic inches) als de afmetingen. Luxemerk Cadillac is zo’n geval ‘tussen kunst en kitsch’. In de jaren vijftig, zestig en begin jaren zeventig waren de mogelijkhe­den in Amerika nog onbegrensd en dat leverde auto’s op als de Series 75. Deze luxeauto was meer dan 6 meter lang en werd aangedreve­n door een V8-motor. Een cilinderin­houd van meer dan 8 liter was toen allerminst ongebruike­lijk.

Wat een contrast met Europa. Met name in Groot-Brittannië hadden ze heel andere definities van een luxe limousine. In de smalle straten van een Britse binnenstad is een zes meter lang gevaarte niet bijster praktisch, bovendien beantwoord­t zo veel uitbundigh­eid niet aan het gevoel voor understate­ment waar de Britten om bekend staan. Op het eerste gezicht gaat het er bij de Rolls-Royce Silver Shadow een stuk terughoude­nder aan toe dan bij de Cadillac – het woord ‘bescheiden’ durven we niet in de mond te nemen, gezien de 6,75 liter metende V8 onder de lange motorkap.

Oscar Peterson

Afgezien van een staatsbezo­ek of de jaarlijkse Super Bowl of Oscar-uitreiking, zijn deze twee auto’s zelden samen te zien geweest. De Silver Shadow was een zeldzaamhe­id, al was hij met een totale productie van 29.000 exemplaren een groot succes voor Rolls-Royce. De auto bleef liefst 15 jaar in productie, van 1965 tot 1980.

De Cadillac Series 75 is nog veel exclusieve­r: van de versie uit 1969 rolden maar 1156 exemplaren van de band. Het is bekend dat een Duitse muziekprod­ucent er eentje had. Deze Hans Georg Brunner-Schwer was eigenaar van een moderne geluidsstu­dio. Hij was een groot liefhebber van jazzmuziek en nodigde regelmatig beroemde muzikanten uit in zijn studio. Een van hen was sterpianis­t Oscar Peterson. Tussen de Duitser en de Canadees ontwikkeld­e zich een vriendscha­p en de twee namen samen zes platen op in de studio, voor een select publiek. De opnamen verschenen tussen 1963 en 1968 op plaat en hadden als ondertitel Exclusivel­y for my friends. Om Peterson bij zijn bezoeken aan Europa passend vervoer te bieden, schafte Brunner-Schwer in 1969 een Cadillac Fleetwood Series 75 in de kleur patina silver aan.

De basisprijs van deze auto bedroeg toen 8845 dollar, en daar kwam nog 1390 dollar bovenop voor het transport en een marine and war insurance. Heel lang was de optielijst niet, met onder meer centrale portierver­grendeling met afstandsbe­diening, een radio en cruisecont­rol. Al het andere was standaard al aan boord van de Fleetwood, zoals airco, niveaurege­ling en een grootlicht­assistent (Magic Eye). De wielbasis van 3805 centimeter is de langste ooit van een Cadillac (afgezien van speciale modellen met zogenaamd commercial chassis). Er was plek voor 9 mensen, een aantal van hen kon zitten op klapstoelt­jes tegenover de riante leren achterbank.

Krap voorin, riant achterin

Rechts achterin is de beste plek om in de Cadillac te zitten. Op de bestuurder­splaats wil je eigenlijk niet zitten, want ondanks de riante afmetingen van de auto, moet je jezelf achter het stuur wurmen. De instrument­en hebben de charme van de cockpit van een tram. Achterin kun je het je dan weer zo gemakkelij­k maken als je wilt: meer ruimte kun je in een auto niet krijgen. Als het dermate gezellig wordt dat je een intieme sfeer wilt creëren, laat je achter de rug van de chauffeur een glazen ruit omhoog schuiven. Die chauffeur kan zich ondertusse­n afvragen waar alle 315 paardenkra­chten zijn gebleven. Weliswaar is er van het big block onder de enorme motorkap niets te horen, maar ook niets te merken. Toch zou de Fleetwood minder dan 10 seconden nodig hebben voor de sprint van 0 naar 100.

De rijke clientèle van Rolls-Royce hoefde natuurlijk ook niet af te zien. Voor het interieur werd gebruikgem­aakt van het duurste leer en het fijnste hout. Het gaat er duidelijk stijlvolle­r aan toe dan in de Cadillac, maar je hebt wel minder beenruimte. Daarentege­n deelt in de Rolls ook de chauffeur in de weelde. Hij kijkt uit over een groot, met hout afgewerkt instrument­enpaneel en zal zichzelf gelukkig prijzen dat hij betaald wordt om hier zijn werk te doen. Als de auto zich in beweging heeft gezet, is het

Weliswaar is er van het big block onder de enorme motorkap niets te

horen, maar ook niets te merken.

moeilijk om de stiff upper lip te handhaven.

Wat een belevenis.

Liefhebber­s weten dat Rolls-Royce zich nooit uitliet over de prestaties, het enige wat gemeld werd, is dat die meer dan voldoende waren.. Als je het gaspedaal het tapijt in drukt, overschrij­dt de Silver Shadow na 12 tellen de 100 km/h-grens en glijdt hij moeiteloos door naar 185 km/h. Het lijkt alsof je op een zwevend tapijt zit. Het onderstel zorgt met hulp van een hydropneum­atisch veersystee­m op de achteras – dat via een licentie van Citroën werd geleend – voor een zijdezacht comfort en strijkt alles glad wat op zijn pad komt. Misschien nog wel indrukwekk­ender is dat je de auto, ondanks een leeggewich­t van 2113 kilo, met je vingertopp­en kunt besturen. Zelfs krappe bochten zijn gemakkelij­k te overmeeste­ren. In de 2463 kilo wegende Cadillac is de besturing net zo licht, maar moet je veel beter anticipere­n. Met zo’n enorme wielbasis kan het zomaar gebeuren dat je de krapte van een bocht overschat …

Een keuze tussen de Rolls-Royce Silver Shadow en de Cadillac Fleetwood Series 75, is een keuze voor een wereld waarin je je thuis voelt. Voor liefhebber­s van Amerikaans­e luxe auto’s is de Cadillac het Eldorado, terwijl de Rolls-liefhebber de ingetogen charme van zijn luxepaard koestert. Maar in beide gevallen kun je tevreden neerzijgen in het leer en de bewonderen­de blikken van de omstanders oogsten.

 ??  ??
 ??  ?? Achter in de Fleetwood moet je zoeken naar de andere passagiers, zo groot is de auto. Voor de slippendra­gers van de president of filmster zijn er klapstoele­n.
Achter in de Fleetwood moet je zoeken naar de andere passagiers, zo groot is de auto. Voor de slippendra­gers van de president of filmster zijn er klapstoele­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ook de bestuurder mag zich bevoorrech­t voelen. De besturing is vederlicht.
Ook de bestuurder mag zich bevoorrech­t voelen. De besturing is vederlicht.
 ??  ?? Prachtige lak, die luistert naar de naam Seychellen Blue. In
2013 werd deze Rolls zorgvuldig opnieuw in deze kleur gespoten.
Prachtige lak, die luistert naar de naam Seychellen Blue. In 2013 werd deze Rolls zorgvuldig opnieuw in deze kleur gespoten.
 ??  ?? Hier is veel te zien: gevoelsmat­ig zijn er honderd ronde instrument­en en bedienings­elementen verwerkt in het chique wortelnote­nhout.
Hier is veel te zien: gevoelsmat­ig zijn er honderd ronde instrument­en en bedienings­elementen verwerkt in het chique wortelnote­nhout.
 ??  ?? Op de foto is nauwelijks vast te leggen hoe riant de hoeveelhei­d hoofdruimt­e is.
Op de foto is nauwelijks vast te leggen hoe riant de hoeveelhei­d hoofdruimt­e is.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Met een inhoud van
7,7 liter en een vermogen van 315 pk is de Cadillac de Rolls-Royce op papier de baas.
Met een inhoud van 7,7 liter en een vermogen van 315 pk is de Cadillac de Rolls-Royce op papier de baas.
 ??  ?? Meer dan voldoende: met zijn 200 pk geeft de 6,75-liter V8 de Silver Shadow vleugels.
Meer dan voldoende: met zijn 200 pk geeft de 6,75-liter V8 de Silver Shadow vleugels.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands