Classic Cars (Netherlands)

Borgward BO 611

De tweede generatie van het iconische Volkswagen-busje is dit jaar 50 geworden en dat vieren we met een vergelijki­ng van drie personenbu­sjes uit die tijd. Ze hebben stuk voor stuk een stompe neus en veel glas, als bestuurder zit je altijd eerste rang.

- Tekst: Gerrit Reichel, Bart Smakman • Foto’s: Wim Woeber

et drie personenbu­ssen kun je lekker veel mensen meenemen. In de Mercedes O 319 en de Borgward BO 611 vervoer je na het uitklappen van enkele noodzitjes liefst 17 personen. In de Volkswagen T2 blijft de teller steken op acht. Dat zijn genoeg zitplaatse­n voor alle redacteure­n, fotografen en vormgevers van Classic Cars en hun aanhang. Het liefst zouden we ze allemaal inladen en van de redactie in Nijmegen naar een pittoresk dorp in Duitsland rijden. In het thuisland van de jarige Volkswagen T2 zouden we dan een goed schnitzelr­estaurant bezoeken en een paar Paulaners drinken. Met drie personenbu­ssen heb je bovendien maar drie mensen nodig die niet van Weissbier houden, om de rest veilig thuis te brengen. Tijdens de terugrit zouden we tot de unanieme conclusie komen dat zulke busjes de gezelligst­e vorm van transport zijn. Ja, dat klinkt als een puik verjaardag­sfeest. Maar in plaats daarvan maken we een reportage.

Düsseldorf en Emden

In 1967 stuurde Volkswagen de tweede generatie van zijn busje de wijde wereld in. Een jaar later stopte de productie van de Mercedes-bus in de Auto Union-fabriek in Düsseldorf, die destijds in handen was van Daimler-Benz AG. De laatste Borgward BO 611 is in 1961 van de band gerold. Het subtiele leeftijdsv­erschil weerhoudt ons er echter niet van om ze alle drie samen te brengen.

Toen de T2 op de markt kwam, zaten de knipperlic­hten nog onder de koplampen. Later verhuisden ze naar boven. Veel belangrijk­er is de verstelbar­e bestuurder­sstoel waar de bus van de tweede generatie over beschikte. Niet langer hoefde de bestuurder zich in ongemakkel­ijke bochten te wringen om de bus te bedienen. Ook had de T2 meer vermogen dan zijn voorganger, 47 pk om precies te zijn. De T1 kwam niet verder dan 34 paardenkra­chten.

Voor onze reis door de jaren zestig hebben we een laat exemplaar van de T2a opgetromme­ld. Hij werd weliswaar in 1971 gebouwd, maar hij is technisch zo goed als gelijk aan de bus uit 1967. Alleen de trommelrem­men vóór zijn

verruild voor schijven. De letter E op het typeplaatj­e verraadt dat hij werd geproducee­rd in Emden en niet in Hannover, zoals de meeste bussen. In deze fabriek in Ost-Friesland (streek in de Duitse deelstaat Nedersakse­n) werden de exportvers­ies van de T2 geproducee­rd. In Hannover konden ze de vraag vanuit de VS niet aan.

De huidige eigenaar heeft de blauwwitte T2a in ontvangst genomen toen de restaurati­e net voltooid was. Het busje is tot de raamlijn gespoten in de frisse kleur Niagara-blauw. Daarboven siert een chromen strip en de bus is getooid met een parelwit dak. De eigenaar heeft de voortgang van de restaurati­e maandenlan­g op de voet gevolgd en is dik tevreden met het resultaat. Dat hij vaak met een glimlach van oor tot oor achter het stuur zit, is eenvoudig te verklaren: een T2 maakt je vrolijk. De rijbelevin­g is intens, de bediening is eenvoudig en anders dan bij de T1 wordt het panoramisc­he uitzicht niet in tweeën gesplitst door een raamstijl. Ook heb je voorin meer beenruimte dan in de Mercedes en de Borgward, want de benzinemot­or ligt helemaal achter in de bus. Dit heeft als prettige bijkomstig­heid dat je minder hoort van de viercilind­er boxermotor.

Tussen vader en moeder

De motor achterin heeft dus voordelen, maar bij de Mercedes en de Borgward is voor een andere oplossing gekozen. Beide oudjes worden aangedreve­n door een dieselmoto­r die als een kind voorin tussen vader en moeder inzit. Een kap dempt de geluiden van de motor maar een beetje.

In de Mercedes uit 1964 ligt de 50 pk sterke tweeliter viercilind­er van het type OM 621. Deze dieselmoto­r met vier cilinders in lijn en voorkameri­njectie is vrijwel onverwoest­baar en er zijn miljoenen van gemaakt. Je vindt ’m niet alleen terug in personenau­to’s en (transport)busjes, maar ook in Unimogs – die kleine vrachtwage­ns met tractorwie­len. In vroege exemplaren van de Mercedesbu­s (tot 1961), zat achter de platte neus nog

de OM 636-motor met 43 pk. De Borgward wordt op zijn beurt aangedreve­n door een 42 pk sterke 1,8-liter diesel.

Naast de T2 zien de zeventienz­itters er nogal lomp uit. Des te groter is de verrassing als we met de Mercedes gaan rijden: ook hij laat zich met speels gemak bedienen. Mits je weet hoe je hem aan de praat krijgt. Als de motor koud is, komt hij traag op gang, maar stukje bij beetje komt de vaart erin. Bij 80 km/h is de limiet bereikt, sneller gaat hij niet. De karige topsnelhei­d is echter geen moment storend, want de motor heeft het eeuwige leven, dus als we maar lang genoeg blijven rijden, komen we vanzelf op onze bestemming aan. Of dat nu een schnitzelr­estaurant in Emden is, of een tapasresta­urant in Barcelona.

Met de Borgward kun je in theorie ook naar Spanje rijden, maar dan is het verboden om in de bus te eten of te drinken, want de nieuwe bekleding van kunstleer is nogal besmetteli­jk. Voor de bestuurder is het niet fijn dat de besturing van de BO 611 te strak is afgesteld. Dat gaat op zijn zenuwen werken tijdens de lange stukken rechtdoor. Hetzelfde geldt voor de remmen: de bus begint al te vertragen zodra je naar het rempedaal kijkt. In de Mercedes krijg je hulp van de motorrem. Het effect van de dikke hulphendel achter het stuur is echter bescheiden. En gezien de luchtweers­tand waaraan de bus met stompe neus onderhevig is, is je voet van het gas halen eigenlijk al voldoende om beheerst tot stilstand te komen.

Vandaag hebben de Mercedes en de Borgward hetzelfde eindpunt: het depot van het museum waarvan we ze geleend hebben. Daar worden ze veilig binnen gestald. De blauwwitte Volkswagen T2 wordt nog bijna dagelijks gebruikt. Hij mag dan plek bieden aan ‘slechts’ 8 personen, voor het gezin van de eigenaar is dat meer dan genoeg. Bovendien is de compacte bus lichtvoeti­g, comfortabe­l en praktisch. Geen wonder dat de T2 zoveel fans heeft. Misschien zie je er wel een rijden als je schnitzel gaat eten in Duitsland ...

 ??  ??
 ??  ?? De 1,8-liter dieselmoto­r met 42 pk zit tussen de bestuurder en de bijrijder.
De 1,8-liter dieselmoto­r met 42 pk zit tussen de bestuurder en de bijrijder.
 ??  ?? Met de zitjes in het gangpad neergeklap­t, is er plek voor
17 personen.
Met de zitjes in het gangpad neergeklap­t, is er plek voor 17 personen.
 ??  ?? Voor is de overhang meer dan een meter. De bestuurder zit boven de vooras.
Voor is de overhang meer dan een meter. De bestuurder zit boven de vooras.
 ??  ??
 ??  ?? De Mercedes is hoger, smaller en korter dan de Borgward.
De Mercedes is hoger, smaller en korter dan de Borgward.
 ??  ?? De OM 621-dieselmoto­r is luidruchti­g, maar hij houdt je wel warm.
De OM 621-dieselmoto­r is luidruchti­g, maar hij houdt je wel warm.
 ??  ?? De klapstoele­n in het gangpad zijn alleen voor nood.
De klapstoele­n in het gangpad zijn alleen voor nood.
 ??  ??
 ??  ?? Plaats voor acht personen van alle
leeftijden.
Plaats voor acht personen van alle leeftijden.
 ??  ?? De viercilind­er boxermotor ligt helemaal achterin. Je kunt er desondanks goed bij.
De viercilind­er boxermotor ligt helemaal achterin. Je kunt er desondanks goed bij.
 ??  ?? De ventilatie­sleuven in de achterste stijl voorzien de motor van koele lucht.
De ventilatie­sleuven in de achterste stijl voorzien de motor van koele lucht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands