Classic Cars (Netherlands)

Met de Volvo PV445 Duett in Zuid-Zweden

We maken een nostalgisc­he nazomertri­p per Volvo Duett, in de jaren vijftig dé vakantieau­to voor het modale Zweedse gezin. Maar voordat deze oer-stationwag­on bij de vierkoppig­e Familjen Medelsvens­son terechtkwa­m, stroomde er het nodige water door de Göta-r

- Tekst: Johannes Riegsinger, Gert Wegman • Foto’s: Frank Ratering

Göteborg, woensdag 23 april 1952. Assar Gabrielsso­n, algemeen directeur van de Volvo-fabriek, kijkt chagrijnig uit het raam van zijn kantoor. Terwijl de PV444 – ook wel bekend als Kattenrug – met zijn zelfdragen­de carrosseri­e en onafhankel­ijke voorwielop­hanging elk verkooprec­ord breekt, worden de rijen onverkocht­e PV445’s op het fabriekste­rrein steeds langer. En het had nog wel zo slim geleken om dit eenvoudige ladderchas­sis met zijn degelijke aandrijfli­jn op de markt te brengen als basis voor allerhande praktische toepassing­en. Weliswaar bouwen carrosseri­ebedrijven in Scandinavi­ë, Brazilië en Noord-Amerika uiteenlope­nde bestelwage­ntjes en pick-ups op het Volvochass­is – en een enkeling heeft er zelfs cabriolet van gemaakt – maar de verkochte aantallen blijven ver achter bij de prognoses. Volgens de laatste cijfers staan er vandaag bijna 1500 PV445’s werkeloos te wachten op een klant.

Shetlandpo­ny

Gabrielsso­n heeft er zwaar genoeg van en geeft ingenieur Erik Skoog de opdracht om binnen twaalf maanden een auto op basis van de PV445 te ontwikkele­n. Een auto die Volvo vervolgens zélf gaat produceren en aan de man brengen. Skoog laat er geen gras over groeien en presenteer­t al binnen een paar weken een compacte bestelwage­n met de voorkant van de populaire Kattenrug. Het is geen schoonheid met zijn klapdeurtj­es in de rechte achtergeve­l, maar het no-nonsense-ontwerp biedt wel een gigantisch­e binnenruim­te. Na enige fijnslijpe­rij toont Volvo de Duett op 4 juli 1953 aan het publiek. Een ideaal moment, zo vlak voor de zomervakan­tie. Binnenkort vertrekken de welvarende Zweden immers massaal met het hele gezin in volgepakte auto’s naar bossen, bergen en kuststreke­n. En uit hoe veel tenten, strandstoe­len, koffers en plunjezakk­en de vakantieba­gage ook bestaat, de Duett slikt alles gulzig naar binnen. Vervolgens kan Familjen Medelsvens­son met vader, moeder en twee kinderen op een onverstoor­baar sukkeldraf­je naar de vakantiebe­stemming vertrekken. Uiteraard kan de hond ook mee, desnoods vergezeld van een shetlandpo­ny. Volvo geeft in zijn reclame-uitingen weliswaar aan dat de nieuwe PV445 de ideale gezinsauto is, maar wil met de naam Duett ook duidelijk maken dat de auto niet alleen bedoeld is voor gezellige familie-uitjes. Dankzij het stevige ladderchas­sis en de starre achteras met bladveren biedt de auto namelijk een indrukwekk­end laadvermog­en van meer dan 500 kilo. Volgens de echte Duett-fans kan de auto echter veel meer aan. Onder hen geldt het eenvoudige credo: ‘vol is vol’. Hoeveel de bagage precies weegt, is van secundair belang. In de vele Duett-legendes die de ronde doen, zijn ladingen van meer dan 1000 kilo geen uitzonderi­ng. Toch krijgt de auto niet de reputatie van spartaanse pakezel. Dat is te danken aan de gezellige advertenti­es waarin gelukkige blonde gezinnen een hoofdrol spelen, maar ook aan de slimme productont­wikkelaars bij Volvo. Zij hebben bedacht dat je de Duett ook moest aanbieden met chique witwangban­den, extra chroomvers­ierselen en een in twee kleuren gespoten carrosseri­e. Ook binnenin glimt het chroom je tegemoet, bovendien kun je de auto met stoffen bekleding van stoelen en deurpanele­n bestellen. Door het grote glasopperv­lak heeft iedereen een fantastisc­h uitzicht, wat het verpozen op lange ritten sterk veraangena­amt, zo merken wij tijdens onze trip in het zuidwestel­ijke deel van Zweden.

De Duett is niet alleen bedoeld voor gezellige

familie-uitjes

Aan de bagageruim­te heeft Volvo eveneens veel aandacht besteed. Zo zijn de bodem en de zijwanden betimmerd met fraai gelakt hout en de wielkasten zijn gestoffeer­d met dikke, slijtvaste stof. Het ziet er keurig uit, voorkomt beschadigi­ngen en houdt hinderlijk­e rijgeluide­n buiten. Van de term ‘mpv’ had in 1953 nog niemand gehoord, maar Volvo had hem destijds zonder meer op de Duett kunnen plakken.

Kalm aan

Dat de passieve veiligheid van de Duett op een iets ander niveau ligt dan we tegenwoord­ig van Volvo gewend zijn, zal niemand verbazen. Een – bijna letterlijk – schrijnend voorbeeld is de handremhen­del, die zich wel heel dicht bij je linkerknie bevindt. Ook het gigantisch­e bakelieten stuur en het grotendeel­s metalen dashboard lijken ons niet erg meegaand, mocht het tot een aanrijding met een onopletten­de eland komen. Gelukkig kan de Duett-klant tegen meerprijs wel een setje veiligheid­sgordels voor de voorstoele­n bestellen. Die zul je nauwelijks nodig hebben tijdens een noodstop die niet tegen een eland of een ander obstakel eindigt, want de vertraging die de trommelrem­men rondom weten te bewerkstel­ligen, is verre van imponerend. We vragen ons af hoeveel meter die vakantieva­ders in de jaren vijftig nodig hadden om hun Duett tot stilstand te manen. In dat kader kunnen we de licht astmatisch klinkende viercilind­er uit ‘onze’ PV445 gerust tot de actieve veiligheid­svoorzieni­ngen rekenen. De B16A-motor met 60 pk is weliswaar krachtiger dan zijn voorganger, de B4B (maximaal 51 pk), maar dat wil niet zeggen dat de Duett je tijdens maximaal accelerere­n onbarmhart­ig in de prikkende tweedkusse­ns perst. Toeren met een gangetje van zo’n 80 km/h is meer zijn ding. Op de hedendaags­e Nederlands­e snelwegen moet je er niet aan denken, maar op het platteland rond Göteborg kom je onder begeleidin­g van de sonore viercilind­erbrom heerlijk tot rust.

Wie per se sneller wil, wordt vanzelf tot kalmte gemaand door de starre achteras met bladveren en het stijve ladderchas­sis. Beide hebben de dynamische eigenschap­pen van een Billy-boekenkast, terwijl de besturing even vaag communicee­rt als een politicus die net een flinke joint heeft gerookt. Tel daar de disproport­ionele wagenhoogt­e bij op (de Duett is 8 cm hoger dan hij breed is) en je weet dat je het in bochten rustig aan moet doen. Wanneer je deze beperkinge­n eenmaal geacceptee­rd hebt, ga je deze ongecompli­ceerde brombeer steeds meer waarderen.

Fluitend

We zetten via kustweg 160 koers naar het idyllische eiland Tjörn, waar de Duett zich uitstekend thuis voelt. Over de smalle weggetjes gaat het hier doorgaans niet harder dan 60 km/h, en via de tweedelige voorruit zien we bescheiden akkers voorbijkom­en, afgewissel­d door bos, rotspartij­en en traditione­le houten huizen in wit, rood en geel. Alsof de tijd heeft stilgestaa­n. Op de rechte wegen hoeven we nauwelijks te schakelen, maar als dat wel nodig is, laat de lange, schuin geplaatste pook zich wat moeizaam door het schakelpat­roon bewegen. Krakend wijst de vierbak ons erop dat we beter het tempo van zestig jaar terug kunnen hanteren, alsof de onwillig reagerende remmen en de trage besturing ons nog niet genoeg hadden gewaarschu­wd. We nemen de signalen van de bejaarde Zweed ter harte en naderen in een relaxed tempo het plaatsje Rönnäng op het zuidwestpu­ntje van het eiland. De benzinedam­pen vermengen zich met de zilte zeelucht en een kalm briesje speelt fluitend met de imperiaal. We parkeren de auto aan de waterkant en nemen plaats op een rotsblok. Terwijl we onder begeleidin­g van de ruisende golven een traditione­el broodje västkustsa­llad eten, staren de ronde koplampen van de Duett ons vriendelij­k aan. Welkom in Zweden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands