Classic Cars (Netherlands)

Rechtlijni­g

-

In de zomer van 1981 onderging de Celica een metamorfos­e. De ontwerpers leken de derde generatie wel met een geodriehoe­k getekend te hebben. Rechte lijnen en hoekige vormen bepaalden het aangezicht. Typisch jaren tachtig waren de klapkoplam­pen, waarbij de lichtunits – net als bij de Porsche 928 – achterover in rustpositi­e kantelden. Ook in het interieur was het rechtlijni­gheid troef: scherpe lijnen, hoekige vormen, vlakke oppervlakk­en en stoelbekle­ding in streepjesm­otief zijn beeldbepal­end.

Ondanks zijn nieuwe verschijni­ngsvorm stond de derde Celica op de dezelfde bodemparti­j als het oude model. Onverander­d was de wielbasis van 2500 mm en ook de hoogte van 1320 mm bleef gelijk. Een belangrijk­e verbeterin­g was de overstap van een starre achteras naar een onafhankel­ijke wielophang­ing, terwijl de oude kogelkring­loopbestur­ing werd ingewissel­d voor een stuurhuis met een tandheugel. Motorisch hield Toyota vast aan de oude vertrouwde 1,6-liter 2T-motor en tweeliter 18R-motor, die hun diensten al sinds de eerste generatie van de Celica hadden bewezen. De net zo degelijke 105 pk sterke tweeliter 21R-motor, die in het fotomodel van John Tetteroo ligt, werd in 1978 in de tweede Celica aan het programma toegevoegd.

Johns duotone-grijze Celica 2000 Liftback XT heeft de afgelopen 34 jaar opmerkelij­k gezond doorstaan. Roest was bij deze auto’s een groot probleem, maar Johns trotse bezit verkeert werkelijk in nieuwstaat. “Eigenlijk is mijn liefde voor de MR2 sterker dan voor de Celica”, moet hij toegeven, “maar dit is het model waarmee ik destijds ben begonnen. Toen de auto mij werd aangeboden, twijfelde ik geen moment. De auto had jarenlang stilgestaa­n, waardoor het plaatwerk zo mooi is gebleven.” Geheel fabrieksor­igineel heeft John zijn auto niet gehouden, maar de spoilerkit en de lichtmetal­en wielen werden destijds als dealeracce­ssoire aangeboden. Vooral de dakspoiler is tegenwoord­ig een zeldzaam en zodoende gezocht artikel.

Hoewel de derde generatie van de Celica bij het grote publiek in de vergetelhe­id is geraakt, dragen veel Celica-liefhebber­s de auto op handen. Dit is namelijk het model waarmee Toyota zijn eerste overwinnin­gen in het rallyWK boekte. Tussen 1983 en 1986 waren de Celica’s van TTE (Toyota Team Europe) tijdens de loodzware Safari-rally en Rally van Ivoorkust niet te verslaan. Daarnaast vormde de auto de basis voor de Celica Supra, een nieuw sportief topmodel dat met zijn zescilinde­r lijnmotor de prestigest­rijd aanging met onder meer de Datsun 280 en 300 ZX, de BMW 6-serie en de zescilinde­r coupés van Mercedes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands