Classic Cars (Netherlands)

De terugkeer van de Celica stemt liefhebber­s van de eerste zeven generaties onbedwingb­aar vrolijk.

-

Historisch besef

Het bewijs dat het veel eenvoudige­r is een goede naam af te breken dan op te bouwen, heeft Toyota wel geleverd met het schrappen van de Celica en de MR2 uit het modellenpr­ogramma. Hoe vernuftig de techniek van de hybridemod­ellen ook is, met de komst van auto’s als de Prius zijn de sportieve modellen snel uit het collectiev­e geheugen verdwenen. Dat Toyota daarmee een grote groep liefhebber­s in de kou heeft laten staan, weet de fabrikant maar al te goed. Het herstel van het sportieve imago zal een langdurig proces worden, maar met auto’s als de GT86 – die in samenwerki­ng met Subaru werd ontwikkeld – laat Toyota zien de juiste koers hervonden te hebben.

En het wordt nog mooier, want van de Celica en de Supra (en waarschijn­lijk ook de MR2) zitten nieuwe uitvoering­en in de pijplijn. Wanneer de auto’s precies gepresente­erd worden, wil nog niemand vertellen. Als blijk van historisch besef zou Toyota de achtste Celica wel eens achter de hand kunnen houden tot eind 2020, precies 50 jaar na de introducti­e van het oermodel. Als de liefhebber het echter voor het zeggen had, dan zou de nieuwe Celica nog vandaag onthuld worden.

Dank!

Onze dank gaat uit naar John Tetteroo, Ramon en José Geraedts, Martin Koppenol en Lilianne van den Brekel voor hun enthousias­te medewerkin­g aan de fotoshoot. Ook een dankwoord voor Martin Bruijstens, die de vier auto’s binnen de Celica-club vond en samenbrach­t. Ten slotte dank aan de medewerker­s van Toyota-importeur Louwman & Parqui, die voor deze reportage drie auto’s uit de historisch­e collectie ter beschikkin­g hebben gesteld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands