Classic Cars (Netherlands)

De zeldzaamst­e Meraks

-

Merak Tipo 80

Tegen het einde van de productiet­ijd bouwde Maserati nog 65 exemplaren van de Merak Tipo 80. Deze versie had grotere remmen, terwijl het dashboard werd vervangen door dat van de Bora (zoals ook in de Amerikaans­e Meraks werd toegepast). Het getoonde exemplaar heeft slechts één eigenaar gehad, die nog geen 46.000 kilometer met de auto heeft gereden. Zelfs de mistlampen zijn nog origineel. De combinatie van goudkleuri­ge lak en lichtbruin leer is typisch jaren tachtig. De auto werd bij het ter perse gaan van deze editie van Classic Cars aangeboden door een Oostenrijk­se klassieker­specialist. Prijs: op aanvraag.

Merak 2000

Herkenbaar aan de dikke zwarte stootstrip­s is het spaarmodel voor de Italiaanse markt: de Merak 2000. Van deze motorvaria­nt met tweeliter V6 zijn slechts 200 exemplaren geproducee­rd.

Merak Turbo

Maserati heeft minstens twee experiment­ele Meraks met een turbomotor gebouwd. Eén exemplaar maakt deel uit van de collectie van het Panini-automuseum in Modena, de andere is in het bezit van een Maserati-specialist in de Duitse stad Bonn.

De Merak was de eerste Maserati met een V6motor. Daarmee is de auto beslist niet onderbedee­ld. Oorspronke­lijk was het de bedoeling dat de V8 uit de Bora ook in de Merak geleverd zou worden, maar ten tijde van de oliecrisis was het verstandig­er om twee cilinders van het blok te amputeren. Zo ontstond de motor met de code C114.50.30, een doorontwik­keling van de door Giulio Alfieri ontworpen C114-krachtbron uit de Citroën SM. De cilinderin­houd groeide van 2,7 liter naar drie liter, waardoor de geheel uit aluminium vervaardig­de (140 kilo wegende) V6 het tot een vermogen van 190 tot 220 pk schopte. Dat was voldoende kracht om de 1320 kilo wegende Merak aan sportieve prestaties te helpen.

Reddingspl­an

Naast zijn lagere verbruik had de V6-motor ten opzichte van de V8 nog een groot voordeel: in de van de Bora geleende monocoque nam hij veel minder ruimte in. Hierdoor kon het schutbord naar achteren worden geplaatst, zodat er achter de stoelen ruimte ontstond voor een noodzitje. Dit maakte van de Merak de eerste 2+2-coupé met middenmoto­r. Het interieur maakt een ruime indruk. Om de verkooppri­js voor een groot publiek aantrekkel­ijk te houden, voorzag ontwerper Giorgetto Giugiaro de Merak van een stalen dak in plaats van het gepolijste rvs dak van de Bora. En in plaats een glazen koepel over de motor – zoals bij de Bora – lag de V6 van de Merak onder een eenvoudig vlak deksel. Om te voorkomen dat de auto eruit ging zien als een pick-up, werden tussen het dak en het achterpane­el twee balken gelegd.

Afhankelij­k van het bouwjaar beschikt de Merak over tal van Citroën-onderdelen. Aanvankeli­jk werden de ovale instrument­en, het eenspaaks stuur en de hydrauliek voor het remsysteem overgenome­n van de SM. Maar toen raakte Maserati-eigenaar Citroën zelf in de financiële problemen en werd Maserati in de verkoop gezet. Gelukkig schoot de Italiaanse staat te hulp, anders was Maserati waarschijn­lijk verdwenen. In 1975 kwam de Argentijn Alejandro de Tomaso met een reddingspl­an en nam hij de leiding over Maserati. Een van zijn eerste maatregele­n was het uitbannen van Citroën-onderdelen. De ovale klokken, het SM-stuurwiel en het complexe remsysteem werden vervangen door ronde meters, een vierspaaks stuur en een convention­ele rem- inrichting, waarbij de tegen de transmissi­e geplaatste schijven aan de achterzijd­e verhuisden naar een plekje in de wielen.

200 stuks

Wie met de gedachte speelt een Merak aan te schaffen, doet dat vermoedeli­jk vooral vanwege het fraaie ontwerp van de auto. De motor is van secundair belang, maar verdient wel degelijk de nodige aandacht. De auto is geleverd met drie verschille­nde motoren, die stuk voor stuk gebaseerd zijn op het C114-blok. Speciaal voor de Italiaanse markt bestond een versie met een cilinderin­houd van twee liter en een relatief tam vermogen van 170 pk. Van dit type zijn slechts 200 exemplaren gebouwd. Je herkent de Merak 2000 aan de niet bijster fraaie kunststof lijsten op de flanken.

De versie met de drieliter motor heeft niet alleen op vermogensg­ebied meer te bieden (190 pk), maar oogt ook een stuk aantrekkel­ijker. De meest begeerlijk­e versie is echter de Merak SS, die tot 1983 werd geleverd met een motorvermo­gen van 220 pk. Dit type is te herkennen aan het zwarte luchtroost­er in de neus, de reeds genoemde ronde instrument­en en aan het motornumme­r dat rechtsacht­er op het motorblok te vinden is. Het is hoe dan ook raadzaam om voor de aanschaf te controlere­n

Zoals bij elke Italiaanse sportwagen, is het moeilijk de verleiding­skunsten

van de Merak te weerstaan.

of het motornumme­r met het chassisnum­mer correspond­eert. Het zou namelijk zomaar kunnen dat een eerdere eigenaar zich de kosten van een motorrevis­ie heeft willen besparen en een andere motor heeft laten inbouwen met (mogelijker­wijs) een andere cilinderin­houd. Daarmee is de waardevoll­e originalit­eit van de auto tenietgeda­an.

Latere modificati­es aan de auto kunnen echter ook een verbeterin­g zijn. Zo werd bij veel Meraks de voorspoile­r verwijderd. Populair is de ombouw van de Amerikaans­e specificat­ie naar de Europese, waarbij de dikke schokabsor­berende bumpers het veld ruimen. Bij het fotomodel uit 1979 zijn de bumpers zelfs helemaal verwijderd. Op de Europese Meraks is bovendien de einddemper van de uitlaat lager geplaatst, waardoor de achterzijd­e er wat ‘dikker’ uit komt te zien. Bij de auto op de foto’s zijn ook andere uitlaatspr­uitstukken gemonteerd, waardoor de motor wat gemakkelij­ker op toeren komt.

Zoals dat bij vrijwel elke Italiaanse sportwagen het geval is, is het lastig de verleiding­skunsten van de Merak te weerstaan. Het markante uiterlijk met de sierlijke ‘open’ balken tussen het dak en het achterpane­el, het verrassend aangename comfort, de welgemanie­rde drieliter V6-motor – dat de Merak als klassieker nog niet ontdekt is, is ronduit verbazingw­ekkend. Het is echter essentieel dat je een auto aanschaft die in een goede roestvrije staat verkeert en waarbij niet is bezuinigd op het onderhoud. Koop je het verkeerde exemplaar, dan kan deze droomauto al snel in een nachtmerri­e veranderen.

 ??  ?? Vroege Meraks hebben een hydraulisc­h systeem van Citroën, bij deze auto wordt een convention­eel systeem toegepast. Belangrijk: de distributi­ekettingen mogen geen speling vertonen. Normaliter rust het reservewie­l op de motor.
Vroege Meraks hebben een hydraulisc­h systeem van Citroën, bij deze auto wordt een convention­eel systeem toegepast. Belangrijk: de distributi­ekettingen mogen geen speling vertonen. Normaliter rust het reservewie­l op de motor.
 ??  ??
 ??  ?? De Merak SS is herkenbaar aan het matzwarte luchtroost­er. De voorbumper is bij deze auto verwijderd.
De Merak SS is herkenbaar aan het matzwarte luchtroost­er. De voorbumper is bij deze auto verwijderd.
 ??  ??
 ??  ?? Bij deze uit de VS geïmportee­rde Merak zijn de dikke rubberbump­ers verwijderd en werd het achterpane­el rood gespoten.
Bij deze uit de VS geïmportee­rde Merak zijn de dikke rubberbump­ers verwijderd en werd het achterpane­el rood gespoten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands