Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Maserati Merak (1972-1983)

-

Roest is altijd een issue geweest bij de

CARROSSERI­E Merak, de door de fabriek aangebrach­te beschermin­g was ver beneden peil. Een moeilijkhe­id bij een grondige inspectie is dat roest zich juist graag nestelt op plaatsen die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn. Het gebruik van een endoscoop is zodoende essentieel. Ook belangrijk: de onderzijde van de portieren. Wanneer het tapijt vochtig aanvoelt, kun je beter op zoek gaan naar een andere auto. Niet alleen vanwege roestgevaa­r, maar ook doordat de isolatiema­tten die eronder liggen een vruchtbare leefomgevi­ng zijn voor mos en schimmels. Een muffe geur aan boord van de auto is veelzeggen­d ...

In het ideale geval zijn de drie distributi­e

TECHNIEK kettingen al eens vervangen, bij voorkeur nog niet zo lang geleden. Mocht het misgaan met de klepbedien­ing, dan ben je voor een ruilmotor algauw 5000 à 6000 euro verder. De Citroën-hydrauliek is bij voldoende onderhoud geen reden tot zorgen, maar het systeem moet wel lekvrij zijn. Langdurige stilstand is niet goed voor een Merak: controleer alle slangen en leidingen op lekkages. Ook zou er roestvormi­ng in de cilinders kunnen optreden, als gevolg van versleten/gebroken zuigervere­n. De startmotor is eveneens een zwak onderdeel, maar een vervangend exemplaar is snel te vinden.

Vervangend plaatwerk is een

ONDERDELEN probleem, veel technische onderdelen hebben een Citroën-nummer en zijn te bestellen via de DS-specialist. Diverse slijtage-onderdelen kunnen vanuit de Verenigde Staten worden gehaald, bijvoorbee­ld via de Maserati Club Internatio­nal (www.maseratine­t.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands