Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Porsche Cayenne (2002-2007)

-

Van roest heeft de Cayenne nog nooit gehoord en ook de techniek is over het algemeen robuust. Wel kent de V8versie van de eerste generatie Cayenne een aantal motorische problemen. Al met al een uitstekend­e auto, maar áls er iets stukgaat, moet je flink in de buidel tasten.

CARROSSERI­E

De carrosseri­e en het onderstel zijn voorbeeldi­g beschermd tegen roest. De kunststof koplampen worden op den duur dof en ook de xenonlampe­n hebben niet het eeuwige leven. Vervanging is duur. Waterlekka­ge op de ECU (via kapotte achterruit­ensproeier­slang), in de zekeringen­kast of op de ABS-computer (door dichtgesli­bde afwatering onder de voorruit) leidt geheid tot storingen. De onderhouds­historie

is zeer belangrijk. Serviceboe­ken zijn een must

TECHNIEK

Motorisch de zwakste speler is de vroege Cayenne S met V8. De nikasil bekleding van de zuigerwand­en was niet duurzaam, met een verhoogd olieverbru­ik tot gevolg. Bovendien waren de kunststof koelvloeis­tofleiding­en onder het inlaatspru­itstuk niet hittebeste­ndig. Ze konden springen met verlies aan koelvloeis­tof en oververhit­ting tot gevolg. Toen deze problemen eenmaal waren verholpen, bleek de V8 oersterk. De automaat hoort soepel en zonder haperen te schakelen. Van de tussenbak kan een tussenasla­ger de geest geven. De veerpoten en de pomp van de optionele luchtverin­g houden niet eeuwig, reparatie is zeer kostbaar.

ONDERDELEN

Porsche rijden is nooit goedkoop en de Cayenne vormt daarop geen uitzonderi­ng. Reken dan ook op gepeperde onderdelen­prijzen. Het goede nieuws is dat alles nog leverbaar is. Voor de bezitters van youngtimer­s heeft Porsche onlangs de uurtarieve­n in de eigen werkplaats­en naar beneden aangepast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands