Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Lancia Appia Sport Zagato (1960-1962)

-

Toen de Lancia Appia Sport Zagato op de markt kwam, was het een peperdure liefhebber­sauto. Misschien komt het door die grote investerin­g dat de eigenaren er zuinig op waren en de kleine coupé 55 jaar later nog steeds her en der opduikt. Soms wordt er een geveild, een andere keer wordt een Appia Sport van Zagato rijdend gespot. Met een beperkte productie van 200 auto’s is dat lang niet gek.

CARROSSERI­E Hoewel de carrosseri­e van de doorsnee Appia met zelfmoordd­euren slechts ten dele van aluminium is vervaardig­d, is de body van de coupé wel volledig van het lichtgewic­ht en roestbeste­ndige metaal gemaakt. De bruine narigheid duikt wel op in de stalen buizen waaruit het onderstel bestaat. Op de plekken waar de aluminium panelen en de stalen buizen samenkomen, kan buiten het zicht ook corrosie ontstaan. Daarvoor zouden we een expert inschakele­n.

TECHNIEK Lichte rookontwik­keling bij een koude start is normaal, als het na verloop van tijd maar ophoudt. De compacte viercilind­er heeft een goed uithouding­svermogen en regelmatig onderhoud is vaak voldoende voor veel probleemlo­ze kilometers. De versnellin­gsbak is ook robuust. De eerste versnellin­g maakt altijd wat herrie, te veel lawaai duidt wel op overmatige slijtage. Als dat het geval is, springt hij ook uit de versnellin­g.

ONDERDELEN Aangezien er maar 200 auto’s gebouwd zijn, moet je zuinig zijn op de aluminium carrosseri­e van het Zagato-model. De technische onderdelen zijn op veel meer modellen toegepast, dus daar is gemakkelij­ker aan te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands