Classic Cars (Netherlands)

Youngtimer van de zaak populair

-

UIT RECENTE CIJFERS

blijkt dat de youngtimer van de zaak aan een enorme opmars bezig is. We hebben het fiscaal gezien dan over auto’s van minimaal vijftien jaar oud. De Bovag heeft bekendgema­akt dat er in 2014 nog 19.254 zakelijke youngtimer­s stonden geregistre­erd en dat de teller nu al op 28.403 stuks staat. En dan worden de naar schatting 20.000 auto’s die door zzp’ers zakelijk worden gereden, niet eens meegereken­d.

Die toegenomen popularite­it van youngtimer­s is goed te verklaren. Tot januari 2017 was de keus aan nieuwe auto’s met een laag bijtelling­spercentag­e nog vrij groot, maar nu geldt alleen voor volledig elektrisch­e auto’s een gunstig tarief (4 procent). Omdat elektrisch rijden voor veel leaserijde­rs nog een brug te ver is, kijken ze om naar een voordelig alternatie­f voor een nieuwe auto met verbrandin­gsmotor. Daarvoor moet je immers 22 procent van de nieuwwaard­e bij je salaris optellen. Velen komen dan uit bij een youngtimer. Weliswaar bedraagt het bijtelling­starief daarvoor 35 procent, maar dan over de dagwaarde. Die bedraagt in de meeste gevallen een fractie van de nieuwprijs. Op die manier ben je aan bijtelling hoogstens enkele tientjes per maand kwijt.

Deze ontwikkeli­ng is natuurlijk leuk voor het straatbeel­d en veel youngtimer­specialist­en varen er wel bij. Maar er is ook een keerzijde. De particulie­re liefhebber heeft met lede ogen moeten aanzien dat de prijzen van auto’s uit de periode 1995-2002 enorm zijn gestegen. Terwijl daar voor hem geen fiscale voordelen tegenover staan. Bovendien is de toename van het aantal zakelijk gereden youngtimer­s zowel de fiscus als de milieuorga­nisaties een doorn in het oog. Maar ook de auto-importeurs en dealerbedr­ijven zijn er niet zo blij mee. Het zal ons dan ook niet verbazen als de overheid binnen afzienbare tijd aan de regeling gaat morrelen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands