Classic Cars (Netherlands)

10 miljoen Mustangs

-

Ford heeft tien miljoen Mustangs gebouwd. De sportwagen die sinds 1964 van de band rolt, is in meer films te zien en heeft meer Facebook-volgers dan welke andere auto ook. Niet zo gek als je bedenkt dat de Ford Mustang de afgelopen vijftig jaar de bestverkoc­hte sportwagen van Amerika was. Het is een icoon met liefhebber­s over de hele wereld. Daarnaast is het de auto met het naar links galopperen­de paard in de grille. Renpaarden rennen op een renbaan altijd naar rechts, maar de Mustang is een wíld paard en dus gaat hij de andere kant op.

Tien miljoen Mustangs geleden rolde de 164 pk sterke Mustang Convertibl­e in de kleur Wimbledon White met VIN-nummer 001 van de productiel­ijn. Het model waarmee Ford de mijlpaal viert, is eveneens een cabrio uitgevoerd in Wimbledon White. Onder de kap ligt nog steeds een V8-motor, ditmaal een vijfliter met 460 pk. Hij heeft een handgescha­kelde zesbak, in de oer-Mustang ben je na drie versnellin­gen uitgeschak­eld.

Als eerbetoon aan 10 miljoen Mustangs hebben ruim zestig Mustang-rijders met auto’s van alle modeljaren het getal 10.000.000 uitgebeeld. Afgaand op de foto, vormt de eerste Mustang Convertibl­e in Wimbledon White de eerste punt in het getal en neemt de tienmiljoe­nste Mustang de tweede punt in de 10.000.000 voor zijn rekening. Als kers op de taart vlogen drie P-51 Mustang gevechtsvl­iegtuigen – waaraan de auto zijn naam te danken heeft – over het schouwspel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands