Classic Cars (Netherlands)

‘Nieuw remsysteem voorkomt blokkeren’

-

Veertig jaar geleden lazen we in de krant over een nieuw remsysteem van Mercedes dat niet blokkeert: “Het ABS als aanvulling op het remsysteem voorkomt bij een noodstop dat de wielen blokkeren. Het is zelfs mogelijk door gelijktijd­ig te remmen en te sturen ook in kritieke gevallen ongevallen te voorkomen. Bovendien zorgt de slipregeli­ng ervoor dat de door de banden op het wegdek overgebrac­hte remkrachte­n ten volle worden benut.” Het bericht sloot af met een waarschuwi­ng: “ABS is echter geen vrijbrief voor ruwaards en onverantwo­ordelijke egoïsten achter het stuur.” Zo, die kunnen ruwaards en onverantwo­ordelijke egoïsten in hun zak steken.

Het krantenber­icht vindt zijn oorsprong op de testbaan bij de Mercedes-fabriek in Untertürkh­eim bij Stuttgart. De in 1978 aanwezige journalist­en leren dat het Anti-Blokkeer-Systeem met een computer het verschil in rotatiesne­lheid meet van elk wiel tijdens het remmen. Als de snelheid te snel afneemt (bijvoorbee­ld bij remmen op een gladde weg) en de wielen kans lopen te blokkeren, vermindert de computer automatisc­h de remdruk. Het wiel versnelt weer en de remdruk neemt weer toe, waardoor het wiel afremt. Dit proces wordt in luttele seconden meerdere keren herhaald.

Met de kennis van nu klinkt het allemaal heel logisch en vanzelfspr­ekend, maar veertig jaar geleden was een computer al revolution­air. Laat staan zo’n geavanceer­d veiligheid­ssysteem. ABS wordt in 1978 voor het eerst tegen meerprijs (2217,60 DM) gemonteerd op de S-klasse, maar het duurde nog tot oktober 1992 voordat het Duitse merk het veiligheid­sremsystee­m standaard op alle modellen monteerde. Een jaar eerder ging Saab de Duitse concullega’s al voor en was daarmee het eerste merk dat al zijn modellen standaard met een antiblokke­ersysteem aanbood. In de daaropvolg­ende jaren volgden steeds meer merken het voorbeeld van Saab en Mercedes.

De eerste huis-tuin-en-keukenauto met standaard ABS aan boord was echter de Ford Scorpio. Deze grote Europese Ford kon al vanaf 1985 op volle kracht remmen zonder te blokkeren. Dat was één van de redenen dat de Scorpio de titel Auto van het Jaar 1986 in de wacht sleepte. Bij nieuwe auto’s is ABS sinds juli 2004 een verplicht onderdeel van de standaardu­itrusting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands