Classic Cars (Netherlands)

Een DS aan de Herengrach­t

-

Rijden in grote steden is niet mijn hobby. Dat komt vooral omdat dan een van mijn slechtste eigenschap­pen komt bovendrijv­en: ik ben zéér ongeduldig. En juist in de drukke binnensted­en wordt je geduld flink op de proef gesteld. In Nederland ga ik dan ook het liefst per trein naar de stad en huur ik een fiets om langs de toeterende taxichauff­eurs en de alles en iedereen blokkerend­e koeriersbu­sjes te slalommen. Ook als ik met de Thalys in Parijs aankom, prijs ik me gelukkig dat ik niet met de auto de stad in hoef.

Mensen verwachten het niet van een autoliefhe­bber, maar ik vind het een uitstekend­e zaak dat steden als Amsterdam en Utrecht de auto steeds meer uit de binnenstad weren. Ik heb het niet over die paar oude diesels die de steden niet meer in mogen, die maatregel vind ik vooral symbolisch. Maar ik rijd liever door een stad met parken dan door een stad met files.

Utrecht loopt voorop. Vroeger werd bij het bouwen van nieuwe gebouwen rekening gehouden met één auto per woning, nu is dat in een groot deel van de oude stad nog maar één auto per drie woningen. Op markante plekken als het Sint-janskerkho­f worden auto’s geweerd. De Catharijne­singel is weer een echte singel, met water in plaats van rijstroken. De stad wordt er een stuk mooier van.

In Amsterdam krijg je met een oldtimer niet eens een parkeerver­gunning meer. Ik weet dat het onmogelijk is, maar in mijn ideale stad zouden auto’s ouder dan 40 jaar juist ruim baan krijgen. Gewoon, omdat het plaatje er dan zo mooi uitziet. Voor mij hoort een Citroën DS thuis aan de Herengrach­t, niet op de A10. Van mij mag elke Mitsubishi Outlander PHEV direct plaatsmake­n voor een oude Fiat 500 of een Austin Seven. Omdat klassieker­liefhebber­s doorgaans niet veel kilometers maken met hun trotse bezit, blijft de milieuscha­de beperkt.

Een klassieke auto als monument tussen de markante gebouwen, grachten en Hollandse bruggen: ik zie het helemaal voor me. Al weet ik ook wel dat er geen ambtenaar is die dit een goed idee vindt ...

Er is geen ambtenaar die dit een goed idee vindt ...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands