Classic Cars (Netherlands)

NIEUWS UIT DE KLASSIEKER­WERELD

-

Over auto’s van 40 jaar of ouder betaal je geen wegenbelas­ting. Dat kan een reden zijn om een van de klassieker­s aan te schaffen die in 1979 het levenslich­t zagen. We presentere­n ze elders in dit blad. Vindt u een auto van 40 jaar sowieso te oud en bent u ondernemer? Dan kunt u wellicht opteren voor een auto die dit jaar de fiscale status van youngtimer bereikt. We zetten de belangrijk­ste kandidaten op een rijtje. We hebben het hier over auto’s die 15 jaar of ouder zijn. Het betreft dus modellen die in 2004 werden geïntroduc­eerd. Als je die zakelijk rijdt, moet je 35 procent van de waarde van de auto bij je inkomen optellen. Dat klinkt als een hoop geld, maar je mag uitgaan van de dagwaarde. In veel gevallen levert dat niet al te hoge maandlaste­n op. Terwijl je er toch representa­tief bij rijdt. Kortom, een youngtimer van de zaak kan erg interessan­t zijn.

Aston Martin DB9

In 2004 is de DB9 de opvolger van de DB7. Qua ontwerp haakt hij aan bij het topmodel Vanquish en hij heeft een soortgelij­ke grille. Deze is geïnspiree­rd op Aston Martins uit de jaren zestig. De DB9 staat op een geheel nieuw platform, dat later als basis dient voor andere nieuwe Astons. Dankzij de toepassing van een aluminium frame en aluminium plaatwerkd­elen blijft het gewicht relatief beperkt tot zo’n 1700 kg. De 5,9-liter V12 van de DB9 is goed voor 455 pk, veel benzine en een intensieve correspond­entie met Leeuwarden. Instappen kan vanaf zo’n 45 mille.

BMW 1-serie

De achterwiel­aangedreve­n hatchback moet het opnemen tegen de Volkswagen Golf. Dat doet hij met een krapper interieur en een tegenvalle­nde afwerking. Maar ook met een heerlijke besturing en een aangenaam sportief weggedrag. De tamme 116i heeft niet onze voorkeur, maar met een 118i of 120i ben je prima bediend. Een dik aangeklede BMW 120i met een nette kilometers­tand heb je vanaf zo’n 8000 euro. Wie de lekkere 130i fiscaal als youngtimer wilt rijden, moet helaas nog ruim een jaar wachten. Want die kwam pas in oktober 2005 op de markt.

Chrysler 300C

Mercedes-kwaliteit voor een vriendelij­ke prijs, dat is hét sterke punt van de Chrysler 300C. Afgezien van zijn imponerend­e looks dan. Want het massieve front en de kleine ruiten geven deze Amerikaan iets angstaanja­gends. De 300C Touring is zo mogelijk nog indrukwekk­ender dan de sedan. Je hebt de Chrysler 300C met zes- en achtcilind­er benzinemot­oren, maar ook met een 3,0-liter V6-diesel van Mercedes. Veel van het onderstel is afkomstig van de Mercedes E-klasse (W210). De prijzen voor de Chrysler 300C beginnen bij ongeveer 6000 euro.

Mercedes CLS

Het ontwerp van de coupé-achtige Mercedes CLS oogst lof, al vindt niet iedereen de boemerang-achtige koplampen mooi.

Als basis voor de slanke, trendy ogende Mercedes CLS dient de conservati­eve E-klasse. De CLS rijdt echter iets sportiever en communicat­iever. Vanbinnen heeft Mercedes ook werk gemaakt van het design, maar door de schuin aflopende daklijn is de hoofdruimt­e achterin niet top. In Nederland is de CLS het meest verkocht als 350 (V6 en 272 pk). Ook de 500 (V8 en 306 pk) en de 320 CDI komen we regelmatig tegen. Te koop vanaf 11.000 euro.

Volvo S40/V50

Bij Volvo’s en youngtimer­s denk je in de eerste plaats aan V70’s en S60’s. Maar vanaf dit jaar kun je de S40 en V50 ook op je youngtimer-lijstje zetten. Ze bieden minder ruimte, maar sturen aangenaam en zijn best comfortabe­l. Het onderstel van deze Volvo’s deelt veel componente­n met de Ford Focus. Als liefhebber kies je natuurlijk bij voorkeur voor echte Volvo-vijfcilind­er. Deze motoren zijn dorstig, maar ze klinken mooi en gaan lang mee. Met uitzonderi­ng van de krachtige T5 vallen de prestaties tegen. Reken op minimaal 6000 euro voor een frisse S40 of V50.

Als geen van deze vijf auto’s uw goedkeurin­g kan wegdragen, is wellicht de Citroën C4 of de Peugeot 407 iets voor u. Van een heel ander kaliber zijn de vijfde generatie van de Maserati Quattropor­te en de Porsche 911 (997). Om de top 10 vol te maken, willen we de Renault Mégane II RS voorstelle­n. Leuk buitenbeen­tje, toch?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands