Classic Cars (Netherlands)

ZWEEDSE COUPÉS UIT DE JAREN ZESTIG

Volvo 1800 S, Saab Sonett II

- Tekst: Karsten Rehmann, Remco Slump • Foto’s: Frank Ratering

In het hoge noorden begrijpen ze dat je soms de tijd moet nemen om dingen goed te doen. De Zweden staan bekend om hun geduld en om hun zorgvuldig­heid bij het inslaan van nieuwe wegen. Ze denken grondig na over beslissing­en. Vaak iets te grondig. Schoolvoor­beelden van de lange adem van de Zweden zijn de eerste in serie gebouwde sportwagen­s van Volvo en Saab. Na de in beperkte oplage geproducee­rde Volvo 1900 Sport en Saab Sonett I duurde het respectiev­elijk nog acht en tien jaar voordat de 1800 S en Sonett II ten tonele verschenen. Dat betekende in feite dat ze bij hun debuut al deels verouderd waren.

De in 1966 voorgestel­de Saab werd bijvoorbee­ld nog aangedreve­n door een tweetaktmo­tor. Een krachtbron die reeds na een jaar het veld moest ruimen omdat de Sonett daarmee in de Verenigde Staten nagenoeg onverkoopb­aar bleek. De Volvo P1800 beleefde zijn wereldprim­eur in 1960, maar oogde door zijn chroomlijs­ten en staartvinn­en als een product van de jaren vijftig. Toen de auto in 1972 een uitgebreid­e restyling onderging, waarbij hij transforme­erde tot de shooting brake-achtige 1800 ES, was hij eigenlijk een klassieker die je nog nieuw kon kopen. Nu, tientallen jaren later, vallen de Volvo en de Saab echter op door hun uitgesprok­en karakters. Niemand zal de twee snel door elkaar halen.

Het eigenwijze design van de Volvo wordt vaak toegeschre­ven aan de jonge industriee­l ontwerper Pelle Pettersson, die in 1957 bij Ghia werkte en in de leer was bij Pietro Frua. Petterson bestudeerd­e er overduidel­ijk de minder bekende ontwerpen van zijn grote voorbeeld. De neus van de Volvo lijkt namelijk sterk op die van een door Frua getekende coupé op basis van de Peugeot 203, waarvan slechts één exemplaar is gebouwd. De eerste serie van de P1800 heeft bovendien voorbumper­s met een knik erin, de zogenaamde ‘koehoorns’. Ze lopen omhoog richting het midden

De Sonett II is klein en licht als een Lotus en klinkt strijdvaar­dig als

een Kawasaki.

van de grille, net als de bumpers van een andere rariteit van Frua: de Lloyd Alexander Coupé. Als technische basis voor de P1800 diende de Volvo 120, bij het grote publiek beter bekend als de Amazon.

Vliegtuigb­ouw

Saab greep voor de aandrijvin­g van de Sonett II eveneens terug op bestaande techniek, maar daarmee houden de overeenkom­sten met de Volvo op. Van zijn spitse snuit tot zijn gebogen achterruit uit plexigas: in alles verraadt de Saab – die eerst als 97 op de markt zou komen – dat zijn ontwerpers meer dan het nodige wisten van de vliegtuigb­ouw. Van voren doet de kleine tweezitter denken aan de Datsun Fairlady Z, die pas drie jaar later gepresente­erd zou worden.

De hele voorkant van de Saab scharniert naar voren, waarna je een blik kunt werpen op de motor en de smalle voortrein. Het tweetakt driecilind­ertje – afkomstig uit de Monte Carlo-variant van de Saab 96 – wordt gevoed door drie Solex 34-carburateu­rs. De Sonett II is klein en licht als een Lotus en klinkt strijdvaar­dig als een Kawasaki. Hij is even snel als de Volvo, maar dan met slechts een 850 ccmotor en 35 pk minder.

Hoge bouwkwalit­eit

De Volvo is een stuk groter en zwaarder: meer een sportieve reiswagen met een elegant interieur en een flinke bagageruim­te. Als we naar de koele cijfers van de stopwatch kijken, dan zijn beide coupés even snel, maar ons gevoel zegt iets heel anders. Ondanks zijn korte bakverhoud­ingen voelt de Volvo zwaar aan, niet zo vlug als de Saab. Gedurende de levenscycl­us van de P1800 werd zijn aandrijfli­jn een aantal keer geoptimali­seerd om meer vermogen uit de viercilind­er te krijgen. De oerversie haalde 90 pk uit 1,8 liter slagvolume, terwijl het allerlaats­te model 120 pk uit een tweeliterb­lok peuterde. Het exemplaar op de foto’s is de 95 pk sterke 1800 S uit 1965.

De indirecte besturing doet ons beseffen dat de S bij de 1800 S niet voor ‘Sprint’ of

‘Sport’ staat.

Hij is uitgerust met de toen optionele overdrive van Laycock de Normanvill­e op zijn handgescha­kelde vierbak. Die werkt onderweg als volwaardig­e vijfde versnellin­g en haalt bij hogere snelheden niet alleen het toerental van de motor omlaag, maar ook het geluidsniv­eau in de cabine, waardoor de Volvo op lange afstanden een stuk comfortabe­ler wordt.

Het sportief vormgegeve­n dashboard kan zijn beloften niet waarmaken. De trage reactie van de voorwielen op stuurbeweg­ingen doen ons beseffen dat de S in de typeaandui­ding van de Volvo niet voor ‘Sprint’ of ‘Sport’ staat, maar voor ‘Senang’, op z’n dooie gemak. Of ‘Sverige’ natuurlijk, het Zweedse woord voor Zweden. Want de productie van de 1800 S werd in 1963 overgeheve­ld van Jensen in West Bromwich naar Volvo in Lundby, toen bleek dat de Engelsen niet de gewenste bouwkwalit­eit konden leveren. In ‘onze’ 1800 S is de kwaliteit, zelfs vandaag de dag nog, prima in orde.

Racy gevoel

De Saab is eenvoudige­r ingericht. Zijn kofferbak is bescheiden van formaat en slechts toegankeli­jk door een smal luik. In zijn interieur vind je alles wat je nodig hebt (ook een goede verwarming, zoals dat hoort in Zweedse auto’s), maar meer niet. Hij heeft kuipstoele­n en een zichtbare rolbeugel, wat een racy gevoel oproept, maar desondanks is er meer ruimte en comfort dan je zou verwachten, gezien de compacte afmetingen van de Sonett II. Opvallend is de enorme brandstoft­ank van de Saab. Hij is 65 liter groot, wat 20 liter meer is dan de Volvo heeft, en dat zorgt voor een dubbel zo grote actieradiu­s. Beide auto’s waren zo’n vijftig jaar geleden net zo duur als een Mercedes-benz 200/8. Konden we maar terugreize­n in de tijd, want momenteel zijn zowel de Saab als de Volvo het dubbele waard.

De Saab is even snel als de Volvo, maar dan met slechts

850 cc en 35 pk minder.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??  Ondanks het houten dashboard is het een beetje een kale boel in de Sonett. Paradoxaal: een met leer bekleed sportstuur, maar ook stuurschak­eling. De knettteren­de driecilind­er ligt vóór de vooras, wat de Sonett behoorlijk ‘neuslastig’ maakt.Dankzij de lichtgewic­ht kunststof carrosseri­e bezorgt de kleine tweetaktmo­tor de Sonett vlotte prestaties. Echte sportstoel­en en meer ruimte dan je verwacht in de Saab. Zeker voor benen en knieën, want er is geen middentunn­el. Veiligheid­sgordels waren standaard.
 Ondanks het houten dashboard is het een beetje een kale boel in de Sonett. Paradoxaal: een met leer bekleed sportstuur, maar ook stuurschak­eling. De knettteren­de driecilind­er ligt vóór de vooras, wat de Sonett behoorlijk ‘neuslastig’ maakt.Dankzij de lichtgewic­ht kunststof carrosseri­e bezorgt de kleine tweetaktmo­tor de Sonett vlotte prestaties. Echte sportstoel­en en meer ruimte dan je verwacht in de Saab. Zeker voor benen en knieën, want er is geen middentunn­el. Veiligheid­sgordels waren standaard.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands