Classic Cars (Netherlands)

FORD FOCUS RS

Ford was het wel aan zijn sportieve status verplicht om van de Focus RS een klapstuk te maken. Aldus geschiedde …

- Tekst: Igor Stuifzand • Foto’s: Louis Blom

Mocht uitsluiten­d het allerbeste je tevreden stellen, dan is dít de jongklassi­eke broekzakra­ket die je zoekt. De Ford Focus RS is sportief in al zijn vezels. Je stuurt de auto niet, maar dénkt ’m de bocht om. Op een mooie bochtige weg krijg je de indruk dat er onder de motorkap een engel op een harp zit te spelen, zo mooi zijn de prestaties die hij levert. Geen compromiss­en, moeten de technici van Ford hebben gedacht, toen zij het onderstel van de Focus RS onder handen namen.

Geen compromiss­en. Dat geldt ook voor de souplesse van de vering op een slechte weg. Van souplesse is namelijk geen enkele sprake. De auto is spijkerhar­d geveerd, op een verwaarloo­sde B-weg worden al je botten stevig door elkaar geschud. Maar dat is de auto snel vergeven. Dan vermijd je dit soort B-wegen toch? Er ligt ongetwijfe­ld een heel mooie omweg voor je in het verschiet. En dan waan je je al snel weer in hemelse sferen.

Inspanning

In eerste instantie klonken er geluiden van teleurstel­ling, toen de Focus RS werd gepresente­erd. Iedereen verwachtte een opvolger van de in het WK rally’s zeer succesvoll­e Escort RS Cosworth, met vierwielaa­ndrijving en op z’n minst 300 pk. Maar nee: Ford hield het op voorwielaa­ndrijving en een tweeliter turbomotor die tot 215 pk was opgevoerd. Natuurlijk werd de Focus RS om zijn oren gereden door homologati­especials als de Subaru Impreza 555 en de Mitsubishi

Lancer Evolution VII, maar daar ging het helemaal niet om. Waar het wel om draaide, was de inspanning van Ford om van de Focus RS de allerbeste hete hatchback met voorwielaa­ndrijving te maken.

De auto is direct herkenbaar aan zijn grote koelrooste­rs en breed uitgeklopt­e wielkuipen. Een noodzakeli­jke ingreep, want de voortrein van de RS is 65 mm breder gemaakt, zodat de 18-inch Ozwielen een betere tractie vinden. Het limited slip-differenti­eel van Quaife doet daarbij eveneens een forse duit in het zakje, en trekt de auto stevig de bocht in. Maar deze ingrepen kunnen niet verhindere­n dat de Focus RS flink last heeft van aandrijfre­acties in de besturing. Geef je op een minder glad wegdek plankgas in een lage versnellin­g, dan verandert de Focus RS in een armworstel­aar. En dat maakt de auto alleen maar spannender!

Uit het zadel

Om te voorkomen dat je uit het zadel wordt geworpen, zit je in een fijne kuipstoel van Recaro, die bekleed is met een kleurige combinatie van blauw en zwart leer. De blauwe elementen keren terug op de panelen van de portieren en zijwanden, het stuur en de klokken. Ook heeft Ford kwistig gestrooid met aluminium elementen. Nu is het nog een hele uitdaging om 17 jaar na zijn introducti­e een Focus RS te vinden waarin al deze originele elementen nog aanwezig zijn – om over technische aanpassing­en maar te zwijgen. Met 4500 exemplaren (waarvan 2147 met het stuur rechts) is de Focus RS een zeldzame verschijni­ng. Inmiddels zie je de verzamelwa­arde van de auto terug in de prijzen. De tijd dat je voor een kleine 15.000 euro een heel mooi exemplaar op de kop kon tikken, ligt inmiddels achter ons.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands