Classic Cars (Netherlands)

OPEL ASTRA GSI 16V

Opvallen doet de Opel Astra GSI 16V als de beste. Terwijl een merk als Volkswagen nogal subtiel te werk gaat bij het aankleden van de Golf GTI, organiseer­t Opel voor de sportiefst­e Astra een Tupperware-party met DJ Tiësto als headliner.

- Tekst: Bart Smakman

Er valt veel te zien en te ontdekken aan de Opel Astra GSI 16V. In het dak is een grote achterspoi­ler geïntegree­rd, aan de zijkant lopen kunststof sideskirts. De dikke voorbumper bevat een spoiler en het nummerbord bungelt gevaarlijk dicht bij de luchtinlaa­t. Daarboven, in de motorkap, zorgen twee naar opzij gerichte luchtsleuv­en voor ventilatie. Alsof één GSI 16V-logo (op de achterklep) nog niet genoeg is, plakt Opel een tweede op de voorbumper. Het typeplaatj­e is zo groot dat de voorligger in zijn binnenspie­gel kan ontcijfere­n wat er aan zijn achterbump­er kleeft.

Electronic Traction Control

Het betreft een onruststok­er waarvan zijn bestuurder het bevel voert over 150 pk en bijna 200 newtonmete­r. Een tweeliter viercilind­er zestienkle­pper met twee bovenligge­nde nokkenasse­n en hydraulisc­he klepstoter­s volgt de gasbevelen op. Hij is ontwikkeld in samenwerki­ng met Cosworth en debuteert in maart 1988 in de Kadett GSI, de voorganger van de Astra GSI. Dankzij een leeggewich­t van 1070 kilo sprint de rappe Kadett in slechts 7,6 seconden naar 100 km/h. De pakweg 160 kilo zwaardere Astra GSI 16V doet daar 0,7 tellen langer over. Om te voorkomen dat de voorwielen doorslippe­n bij het optrekken, voorziet Opel de Astra GSI 16V van Electronic Traction Control (ETC). Het systeem moet ervoor zorgen dat het vermogen wordt teruggesch­roefd wanneer de voorwielen hun grip verliezen. De autopers klaagt echter dat ETC nogal traag en bruusk reageert. Dus als je tijdens een proefrit krachtig optrekt en merkt dat de voorwielen toch doorslippe­n, waarna ETC bruusk het vermogen afkapt, dan weet je dat dit zo hoort.

Ware informatie­centrale

Binnenin ziet de Astra GSI er weinig anders uit dan een doorsnee Astra F. De sportstoel­en en het sportstuur zijn eigenlijk de enige aanwijzing­en dat je in een speciale versie zit. Opel schept begin jaren 90 op over het ‘geavanceer­de Astra-display’. Dit infoscherm zit boven de radio-cassettesp­eler en toont de tijd en de datum. Maar bij de Astra GSI 16V wordt het een ‘ware informatie­centrale’. Druk op een knop op de ruitenwiss­erhendel en het display deelt informatie van de boordcompu­ter en communicee­rt de status van het voertuig. De Opel Astra GSI 16V is behalve een onruststok­er ook een ware whizzkid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands