Classic Cars (Netherlands)

RENAULT CLIO WILLIAMS

Vraag een liefhebber van hot hatches naar zijn favoriete auto en je hebt grote kans dat de Renault Clio Williams hoog op zijn lijstje staat. Er is één probleem: vind er maar eens een.

- Tekst: Jaap Peters

Van 1989 tot 1997 werkte Renault intensief samen met het Formule 1-raceteam van Williams. Het is een van de meest succesvoll­e huwelijken in de autosport. Regelmatig moest Renault bij IKEA nieuwe prijzenkas­ten bestellen. Beroemde coureurs als Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill en Jacques Villeneuve haalden met Williamsre­nault allemaal de wereldtite­l binnen.

Alleen: hoe kun je deze klinkende successen transforme­ren naar een braaf Cliootje? Die uitdaging ging Renault aan, nadat het in 1992 met Williams de eerste constructe­urstitel had binnengeha­ald. De inspanning­en leidden een jaar later tot de Renault Clio Williams. Het Williams-raceteam had niets met de ontwikkeli­ng te maken, Renault Sport deed alles zelf. De Clio Williams zou in een oplage van 3800 stuks worden gebouwd, waarbij elke auto een eigen nummerpaat­je kreeg.

Sing Hallelujah!

Een Renault Clio Williams was meteen te herkennen aan zijn donkerblau­we kleur (Bleu Sport metallic), in combinatie met goudkleuri­ge wielen. Het werd al snel een liefhebber­sauto, waar fans in Nederland graag 50.000 gulden voor overhadden. Renault besloot dan ook om de productie van de Williams uit te breiden. Eerst met nog eens 1600 auto’s, maar omdat de vraag onverminde­rd groot bleef, stokte de teller uiteindeli­jk pas bij 12.000. Alleen verdween het unieke nummerplaa­tje en werd de blauwe kleur licht aangepast. Vooral de Clio’s mét typeplaatj­e zijn tegenwoord­ig gewild.

De atmosferis­che 2,0-liter motor was goed voor 150 pk en 175 Nm, terwijl de Williams nog geen 1000 kilo weegt. Het lage gewicht en de krachtige motor werden omgezet in klinkende prestaties: met een 0-100 van 7,8 seconden en een topsnelhei­d van 215 km/h maakte je – dansend op Sing Hallelujah van Dr Alban – indruk op je vrienden.

Vroegtijdi­g overleden

De Clio Williams was een heerlijke gooi- en smijtauto. Renault paste de bestaande vijfversne­llingsbak aan om de extra krachten aan te kunnen. Ook het onderstel werd flink gewijzigd, het voorste subframe werd geleend van de Clio Cup-raceauto. Door de bredere wielen groeide de spoorbreed­te met 34 millimeter.

Helaas zijn veel Clio’s Williams voortijdig overleden. Auto’s voor de openbare weg werden omgebouwd tot circuitaut­o. Als er schade werd gereden, werden ter vervanging onderdelen van straatauto’s gebruikt. Ook met die auto’s werd overigens niet lichtzinni­g omgesprong­en: veel

blauwgoude­n Clio’s eindigden hun leven tegen een vangrail of in een gapend ravijn. De eerste Clio’s Williams hadden niet eens ABS, laat staan een airbag. Het beperkte aanbod drijft de prijzen van de toch al gevierde Clio Williams tot grote hoogten.

 ??  ??
 ??  ??  Net als het uiterlijk, wordt ook het interieur gedomineer­d door de kleur blauw.
 Net als het uiterlijk, wordt ook het interieur gedomineer­d door de kleur blauw.
 ??  ??  Blauwe lak, gouden wielen: de Clio Williams zie je niet snel over het hoofd.
 Blauwe lak, gouden wielen: de Clio Williams zie je niet snel over het hoofd.
 ??  ??  De 150 pk sterkte tweeliter zestienkle­pper bezorgt de Clio serieuze prestaties.
 De 150 pk sterkte tweeliter zestienkle­pper bezorgt de Clio serieuze prestaties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands