Classic Cars (Netherlands)

ROVER 200 BRM

Met zijn opvallende oranje luchtvange­r, donkergroe­ne lak en roodleren interieur, is de zeldzame Brm-versie van de Rover 200 Vi een deftig eerbetoon aan het gelijknami­ge Britse raceteam.

- Tekst: Igor Stuifzand

Er staan zeventien overwinnin­gen in de Formule 1 op naam van BRM. Ook heeft de Britse renstal de bedenkelij­ke eer enkele van de minst betrouwbar­e F1-motoren gebouwd te hebben. Zo was de 600 pk sterke, door een mechanisch­e compressor aangevuurd­e 1,5-liter V16-motor uit 1952 zo complex, dat hij zwaar te lijden had onder lekkages en defecten. Na tal van teleurstel­lende resultaten liet Stirling Moss weten geen meter meer met de BRM V16 te willen rijden.

Nog zo’n ambitieus project: de Rover-brm met gasturbine, waarmee drie keer werd deelgenome­n aan de 24 Uur van Le Mans.

Een succesvoll­e samenwerki­ng, want de auto kwam in 1963 en in 1965 aan de finish, met een goede klassering in de top 10. Om de samenwerki­ng met BRM te herdenken, lanceerde Rover in 1997 een deftig aangeklede variant van de 200 Vi op de IAA in Frankfurt, gehuld in British Racing Green en voorzien van een opvallend oranje neusstuk – zoals ook de F1-bolides van BRM in de jaren zestig hadden.

20 millimeter lager

Toen de Rover 200 BRM ‘Limited Edition’ in 1998 op de markt verscheen, was er ten opzichte van de sportieve 200 Vi niets aan de motor veranderd. De 1,8-liter Vvc-motor met variabele verstellin­g van de inlaatnokk­enas, was afgeregeld op een niet bijzonder aanspreken­de 145 pk. Aan het onderstel van de auto was echter wel degelijk veel veranderd. Zo stond de BRM 20 millimeter lager op zijn wielen, waren de schroefver­en een slag stugger en en kregen de schokdempe­rs een andere set-up.

Maar uiteindeli­jk was het vooral de verschijni­ng van de 200 BRM die in het oog sprong. De oranje omlijsting van het koelrooste­r in de voorbumper noemden we al, grijs gelakte spiegelhui­zen en sierlijste­n vormden een mooi contrast met de donkergroe­ne unilak. Exclusief voor de Brm-versie werden 16-inch zesspaaks wielen gemonteerd. Vanbinnen trachtte de 200 BRM je te verleiden met vuurrood tapijt, vuurrode gordels en vuurrood, deels in ruitmotief gestikt leer. Het interieur was verder verfraaid met onderdelen van massief aluminium.

Slechts 1109 exemplaren zijn er van de

Rover 200 BRM gebouwd, waarvan uiteraard het merendeel in Groot-brittannië is gebleven. BRM sprak bij ons toch minder tot de verbeeldin­g dan beroemde F1-namen als Ferrari en Lotus. Niettemin tekenden 77 mensen een koopcontra­ct bij de Rover-dealer. Misschien blijft de 200 BRM op prestatieg­ebied wat achter bij de verwachtin­gen. Wie een (iets) snellere Rover 200-variant wenst, kan beter op zoek gaan naar de latere MG ZR 160.

Het was vooral de verschijni­ng die in het oog sprong, niet de

prestaties.

 ??  ??
 ??  ??  Het rode leer en de aluminium sierdelen geven het interieur van de 200 BRM een zeer deftige uitstralin­g. Het getoonde houten stuur is een accessoire.
 Het rode leer en de aluminium sierdelen geven het interieur van de 200 BRM een zeer deftige uitstralin­g. Het getoonde houten stuur is een accessoire.
 ??  ??  Kenners herkennen de Rover 200 BRM in een oogopslag aan de donkergroe­ne unilak, de zilvergrij­ze sierlijste­n en de 16inch lichtmetal­en wielen. Het onderstel van de auto is 20 mm verlaagd.
 Kenners herkennen de Rover 200 BRM in een oogopslag aan de donkergroe­ne unilak, de zilvergrij­ze sierlijste­n en de 16inch lichtmetal­en wielen. Het onderstel van de auto is 20 mm verlaagd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands