Classic Cars (Netherlands)

VOLKSWAGEN GOLF GTI

- Tekst: Gert Wegman

In 1976 was de Volkswagen Golf GTI een zeer vermakelij­ke trendsette­r, maar daarna kwam de klad erin. Bij elke generatie werd de Golf GTI zwaarder, serieuzer en comfortabe­ler, maar het rijplezier ging er niet op vooruit. Tot 2004, het jaar dat de Golf V GTI de verlossing bracht.

Officieel heet de vijfde generatie van de Golf GTI trouwens Golf 2.0 16V FSI Turbo GTI. Die hele mond vol is eigenlijk overbodig, want bij de introducti­e van de Golf V GTI is er maar één variant. Dat was bij de Golf IV nog een heel ander verhaal. Daarvan stonden maar liefst vier GTI’S in de prijslijst, waaronder twee diesels (!). Maar ook benzinevri­enden hadden keus uit twee GTI’S: je had de 1.8-5V Turbo en de 2.3 V5 GTI. Allemaal waren het lekker vlotte auto’s, maar ze waren eerder comfortabe­l dan vermakelij­k.

Ongewoon gretig

Bij de Golf V gaat het roer om. Niet alleen wordt het motorenaan­bod flink uitgedund, ook wat het rijkarakte­r betreft, gaat de Golf V GTI weer terug naar zijn roots. Om dit duidelijk te maken, grijpt Volkswagen terug op een paar klassieke stijleleme­nten van de Golf I GTI. Zo zien we weer een rode omlijsting van de grille en verrast het interieur ons met de goeie ouwe ruitjesbek­leding – net als bij de Golf I GTI. Daarnaast onderschei­dt de Golf GTI zich binnenin met zwarte hemelbekle­ding, een aan de onderkant afgeplat stuur met Gti-badge en een snelheidsm­eter die tot 300 km/h gaat. Dat is een tikje overdreven, maar dankzij de 200 pk sterke turbomotor moet een topsnelhei­d van dik 230 km/h er wel in zitten. Vanaf 1800 tpm is het maximumkop­pel van 280 Nm al beschikbaa­r, maar toch is de geblazen viercilind­er ongewoon gretig. Tot dik 7000 toeren trekt hij als een hond die op zondagocht­end veel te laat wordt uitgelaten. Dat doet-ie trouwens onder begeleidin­g van een lekker stoer gromgeluid­je, dat het rijplezier verder verhoogt.

Minder zacht

Sturen doet de Golf V GTI een stuk directer dan zijn voorganger en de wegligging is uitstekend. In scherpe bochten gooit hij pas heel laat de handdoek in de ring met een lichte portie onderstuur, die zichzelf netjes aankondigt. Hellen doet de carrosseri­e daarbij ook, maar de uitstekend­e sportstoel­en houden je stevig tegen de ruitjesbek­leding gedrukt. De vering is steviger dan bij de Golf IV. Grootste voordeel daarvan is dat de neus zich minder in het asfalt wil ingraven wanneer de bestuurder hard remt of te enthousias­t een verkeersdr­empel

neemt. Hoewel de handgescha­kelde zesversnel­lingsbak zich met veel gevoel laat bedienen, is de zestraps Dsg-transmissi­e met dubbele koppeling niet te versmaden. Hiermee snoept de GTI zelfs nog iets van de sprinttijd af. In plaats van 7,2 tellen, doet de gedsgeerde GTI er 6,9 seconden over om van 0 naar 100 km/h te knallen. Wie regelmatig een sprintje trekt, moet niet raar opkijken als het verbruik in de buurt van de 1 op 10 komt.

 ??  ??
 ??  ??  Oubollig? Welnee, de ruitjesbek­leding hóórt gewoon bij de Golf GTI. Bovendien zitten de sportstoel­en top. Met DSG sprint de GTI sneller.
 Oubollig? Welnee, de ruitjesbek­leding hóórt gewoon bij de Golf GTI. Bovendien zitten de sportstoel­en top. Met DSG sprint de GTI sneller.
 ??  ??  De achterkant is minder spannend dan de voorkant. De dakspoiler en de dubbele uitlaat onderschei­den de GTI van de gewone Golfjes.
 De achterkant is minder spannend dan de voorkant. De dakspoiler en de dubbele uitlaat onderschei­den de GTI van de gewone Golfjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands