Classic Cars (Netherlands)

COLUMN RONALD KOOYMAN

-

In een wereld die steeds digitaler en interactie­ver wordt, is gelukkig nog steeds volop ruimte voor drukwerk. Het Louwman Museum heeft een enorm archief met historisch­e documenten, naslagwerk­en en boeken, die veelal bij de museumstuk­ken horen die in Den Haag aan de bezoeker worden geëxposeer­d. Vanuit historisch perspectie­f bekeken, is dit papierwerk van onschatbar­e waarde, en daarom onvervangb­aar. Geen denken aan dat dit materiaal ooit het veld zal moeten ruimen voor een gedigitali­seerd archief.

Het Louwman Museum heeft nu ook zijn ‘eigen’ boek. Dit is samengeste­ld door Phil Seed en de bekende autojourna­list Wim Oude Weernink, en biedt een prachtig en rijk geïllustre­erd overzicht van de geschieden­is van de auto. In 24 hoofdstukk­en wordt in het 258 pagina’s tellende (Engelstali­ge) naslagwerk omschreven hoe de techniek, de carrosseri­evormen en de vormgeving van de automobiel zich sinds de pioniersti­jd hebben ontwikkeld.

Tevens wordt in het boek stilgestaa­n bij het moment waarop de familie Louwman in 1934 een twintig jaar oude Dodge kocht, en daarmee het fundament legde van ’s werelds grootste autoverzam­eling in privébezit. Met onder meer verschille­nde elektrisch­e en hybride-auto’s uit het begin van de twintigste eeuw, beroemde racewagens zoals de Le Mans-winnaars van 1935 en 1957, voertuigen die in bezit van beroemde persoonlij­kheden zijn geweest en tal van andere belangrijk­e museumstuk­ken. En niet te vergeten onze wereldwijd zeer hoog aangeschre­ven kunstcolle­ctie. Het zal niemand verbazen dat ik het als een groot voorrecht beschouw om directeur te zijn van dit prachtige museum.

Uiteraard kan ik u het boek Louwman Museum – The Museum Book warm aanbevelen. Niet alleen om u alvast in te lezen in de collectie voordat u het Louwman Museum in Den Haag bezoekt, maar ook om thuis nog eens rustig door het boek te bladeren en u te verdiepen in een onderwerp waarvan u na uw museumbezo­ek het fijne wilt weten. Dit onderstree­pt mijn stelling dat drukwerk onvervangb­aar is: in mijn boekenkast krijgt Louwman Museum – The Museum Book een prominente plaats. Probeer dat maar eens met een website te doen …

 ??  ?? Louwman Museum – The Museum Book 250 x 278 mmUitgegev­en door Delius-klasing ISBN 978-3-667-11601-7€ 29,90
Louwman Museum – The Museum Book 250 x 278 mmUitgegev­en door Delius-klasing ISBN 978-3-667-11601-7€ 29,90
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands