Classic Cars (Netherlands)

GROOTSTE AUTOFLOPS NSU Ro 80

In 1967 ziet de NSU Ro 80 het daglicht. Met zijn wigvormige koets lijkt hij generaties voor te lopen op de concurrent­ie. Maar het échte klapstuk ligt onder de motorkap: een tweeschijf­s rotatiemot­or. Uiteindeli­jk wordt deze bejubelde vinding van Felix Wank

- Tekst: Gert Wegman

De basis van de samenwerki­ng tussen de autofabrik­ant NSU en Felix Wankel wordt gelegd in de jaren vijftig. NSU is dan de grootste fabrikant van gemotorise­erde tweewieler­s ter wereld. Daarnaast is het een succesvoll­e producent van compacte personenau­to’s. Het is de tijd van het Duitse Wirtschaft­swunder; de economisch­e bomen groeien tot in de hemel en nieuwe technieken worden met enthousias­me begroet. Deze tijdgeest krijgt vat op de ontwikkeli­ngschef van NSU, Walter Fröde, wanneer hij Felix Wankel ontmoet.

Wankel is op dat moment al zo’n dertig jaar bezig met de rotatiemot­or. Reeds op jonge leeftijd vindt hij de werking van een viertaktmo­tor onnodig omslachtig. Hij stoort zich er vooral aan dat de op- en neergaande beweging van de zuigers en drijfstang­en aan de krukas weer in een draaiende beweging moet worden omgezet. Een motor die zijn werkingsfa­sen puur draaiend zou afwerken, lijkt Wankel veel slimmer. Daarvoor zijn minder bewegende delen nodig. Dat zou op zijn beurt weer een gunstige invloed hebben op de productiek­osten, het gewicht en de motortrill­ingen. Voorts zou er door de geringe afmetingen meer interieurr­uimte overblijve­n.

Natuurlijk moet dit paradepaar­dje een wankelmoto­r krijgen.

Racemotorf­ietsen

De jonge ingenieur gaat aan de slag met zijn ideeën, maar al snel blijkt dat de smering en de afdichting bij zijn motorprinc­ipe problemati­sch zijn. Toch krijgt hij in de jaren dertig een baan bij het Duitse Rijkslucht­vaartminis­terie, waar hij zich bezighoudt met draaischij­fmotoren voor vliegtuige­n. In 1945 wordt het laboratori­um waar Wankel werkt, door de geallieerd­en ontmanteld.

In 1951 pakt Wankel de draad weer op, en na zijn ontmoeting met Walter Fröde wordt een aantal Nsuracemot­orfietsen van een eenschijfs wankelmoto­r voorzien. In 1957 is NSU van mening dat de motor ook in een auto kan worden toegepast. Hij komt in de snelste versie van de NSU Prinz Spider, omgedoopt tot NSU Wankel Spider. Maar de ambities van het merk gaan verder. NSU wil een grote middenklas­ser bouwen die alle concurrent­en in de schaduw stelt. En natuurlijk moet dit paradepaar­dje een wankelmoto­r krijgen.

Product van de toekomst

Maar het zou niet alleen bij een geavanceer­de motor blijven. NSU’S topmodel moet ook uiterlijk herkenbaar zijn als een product van de toekomst. Daarvoor zorgt in de eerste plaats de aalgladde, door Claus Luthe ontworpen carrosseri­e. Andere moderne kenmerken zijn: voorwielaa­ndrijving, een versnellin­gsbak met automatisc­he koppeling, schijfremm­en rondom, stuurbekra­chtiging en onafhankel­ijke achterwiel-

ophanging. In 1967 is de Ro 80 klaar. De 115 pk sterke tweeschijf­s wankelmoto­r bezorgt de grote middenklas­ser een topsnelhei­d van 180 km/h. De vooruitstr­evende NSU oogst lovende kritieken en schopt het tot Auto van het Jaar.

Om het wantrouwen ten aanzien van de onconventi­onele motor de kop in te drukken, biedt NSU een garantie van 30.000 kilometer op de motor. Destijds een unicum. Helaas sneuvelen veel motoren voortijdig door oliegebrek, veelal als gevolg van afdichting­sproblemen. NSU betaalt zich blauw aan de garantiecl­aims. Het duurt tot 1970 voordat de ellende met de rotorafdic­htingen enigszins beheersbaa­r worden. Maar dan is het eigenlijk al te laat.

Opgekocht door Audi

Door alle negatieve publicitei­t wordt de NSU Ro 80 slecht verkocht en het regent ‘zie-je-wels’ van sceptici. Het water stijgt NSU tot de lippen. Concurrent Audi ziet zijn kans schoon en neemt het merk in 1969 over. Het duurt echter tot 1977 voordat de Ro 80 uit productie wordt genomen. Tot dan zijn er slechts 37.000 exemplaren van de band gelopen. Met de Ro 80 verdwijnt ook het merk NSU van het toneel.

Dankzij een harde kern van liefhebber­s is de NSU Ro 80 gelukkig niet uitgestorv­en. Bovendien is de auto met het juiste onderhoud betrouwbaa­rder dan menigeen denkt. Dat is niet alleen te danken aan geoptimali­seerde afdichting­en, maar ook aan de kwalitatie­f hoogwaardi­ge oliesoorte­n van tegenwoord­ig. Zelfs naar moderne maatstaven is de Ro 80 een ruime auto en het interieur is uitstekend afgewerkt. De wankelmoto­r zorgt voor een unieke geluidsbel­eving en de pook van de semi-automaat heeft een apart schakelpat­roon. Veren doet de NSU Ro 80 buitengewo­on soepel en dat maakt hem nog altijd tot een aangename langeafsta­ndsauto.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands