Classic Cars (Netherlands)

ALFA ROMEO 147 GTA

Hot hatches zoals de Alfa Romeo 147 GTA worden niet meer gemaakt. Want onder de kap van deze compacte middenklas­ser ligt geen compact turboblokj­e, maar een woest grommende 3,2-liter zescilinde­r.

- Tekst: Gert Wegman

Aan de buitenkant is de Alfa Romeo 147 GTA vrij ingetogen. Geen taartschep­pen, sneeuwschu­ivers of ander uitbundig plakplasti­c die de potentie van deze Italiaanse beul verraden. De geoefende autospotte­r signaleert natuurlijk wel de grotere luchtinlat­en en de spoilerlip­jes onder de voorbumper. De subtiel uitgeklopt­e spatborden vallen minder op, maar aan de achterkant is het onderschei­d met de huis-tuin-en-keuken147’s wel vrij duidelijk. Bij de GTA zorgt een ruime hoeveelhei­d kippengaas voor een verbeterde luchtcircu­latie, en priemen links twee uitlaatpij­pen onder de bumper vandaan. Voor wie ook die details over het hoofd ziet, starten we graag de motor. Want zodra de beroemde Busso-zescilinde­r aanspringt, zijn alle twijfels verdwenen: dit is een GTA!

Dikke Duitsers pesten

Ook nu is 250 pk in een voorwielaa­ndrijver nog best stevig, ruim vijftien jaar geleden is het ronduit monsterlij­k. Met zijn honderdspr­int van 6,2 tellen is de 147 GTA zelfs dikke bakken als de BMW 530i de baas. En ook de vierwielaa­ngedreven Volkswagen Golf R32 uit die tijd moet bij stoplichts­prints in het stof bijten. Wel moet de Gta-piloot even trainen om met de juiste hoeveelhei­d gas weg te knallen. Anders blijft-ie met hopeloos gillende en zichzelf opvretende banden stilstaan. Die 250 pk blijkt toch wel erg veel voor de voorwielen. Op de autobahn hoef je minder je best te doen om te imponeren; de topsnelhei­d van 246 km/h is hoog genoeg om al die braaf op 250 km/h begrensde Audi’s en Mercedesse­n langdurig in de nek te hijgen. Leuk, die indrukwekk­ende prestaties, maar bij GTA’S van vóór september 2003 waren de remmen niet helemaal op hun taak berekend. Extra opletten dus! Het mooiste aan de 147 GTA is de motor zelf. Niet alleen het geluid is goed voor instant kippenvel, ook de looks van de V6 zijn onovertrof­fen. Kijk toch eens naar dat verchroomd­e spruitstuk en naar die rode beletterin­g!

Onrustig

Doordat de zware V6 flink op de voorwielen leunt, is de Alfa 147 GTA sterker onderstuur­d dan je zou willen. Bovendien is de voorkant iets te zacht geveerd, waardoor hij vrij diep duikt wanneer je stevig afremt. Met een aanpassing van de vering en andere schokdempe­rs is op dit vlak wel enige winst te behalen. De besturing is best direct, maar is lang niet zo’n spraakwate­rval als die van de 156 en GT. Het interieurd­esign is typisch Alfa Romeo. De leren stoelen zien er puik uit en het ‘verkokerde’ dashboard ademt een en al sportivite­it. Alleen moet je niet te vaak naar de verbruiksc­ijfers op de boordcompu­ter kijken. Daar word je alleen maar onrustig van.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands