Classic Cars (Netherlands)

HONDA CIVIC TYPE R

In 2001 haalt Honda de Civic Type R naar Nederland met een leuke advertenti­ecampagne in de krant. De doorsnee Civic wordt gesymbolis­eerd met de play-knop die je kent van je discman, terwijl de Type R een knop met twee pijltjes krijgt: Fast forward.

- Tekst: Bart Smakman

De vergelijki­ng is treffend. De doorsnee Civic is ruim en rijdt redelijk sportief, maar voor het betere racewerk wijk je uit naar de Type R. Terwijl de gewone driedeurs Civic wordt aangedreve­n door een 90 pk sterke 1.4 of een 1,6-liter Vtec-motor met

110 pk, beschikt de écht sportieve rijder over de befaamde 2.0 i-vtec-motor met 200 pk. Zijn prijs is niet-misselijk: 59.990 gulden. Dat bedrag klinkt bekend, want als je vandaag bij de Honda-dealer aanklopt voor de nieuwe Civic 2.0 I-VTEC Type R GT, betaal je 59.530 euro.

Vijf generaties

De stamboom van de Civic Type R kent vijf generaties. De eerste is alleen in Japan geleverd, de tweede generatie (de EP3) brengt Honda in 2001 naar Nederland. In beide versies ligt een hoogtoerig­e Vtec-motor die je kunt doortrappe­n tot 8000 tpm. Dat heeft-ie wel nodig ook, om het achterste van zijn tong te laten zien. Pas bij de vierde generatie stapte Honda over op een turbomotor. Daarmee rijd je gemakkelij­ker snel, want bij minder toeren is al meer vermogen voorhanden. Maar wat is daar nu leuk aan? Daar staat tegenover dat je meer pk’s krijgt: 310 pk bij de vierde generatie en 320 pk bij de vijfde. Het design is ook op de schop gegaan. De nieuwe Type R heeft een futuristis­ch design dat is getekend door een ontwerper in een achtbaan. Wat dat betreft ziet de EP3 er ronduit braaf uit. Maar dat is hij niet.

Snel en gretig

In de EP3 houdt een nauw sluitende sportstoel je lichaam in de houdgreep en kijk je naar een sportief instrument­arium waarin witte meters met rode wijzers je aandacht opeisen. De snelheidsm­eter zit waar hij hoort: pontificaa­l in het midden. Met de toerentell­er die echt pas bij 8000 toeren in het rood loopt, links ernaast. De schakelpoo­k is een merkwaardi­g ding: hij steekt vreemd uit het dashboard en wijst brutaal omhoog. Desondanks schakelt de precieze zesbak geweldig. De besturing is eerst licht, maar steeds zwaarder als de bochten onder de aangedreve­n voorwielen scherper worden. Trap je bij het verlaten van de bocht het gaspedaal weer diep in, dan reageert de 200 pk sterke I-VTEC snel en gretig. Bij 7400 tpm wordt het maximale vermogen eruit geperst, nog maar 600 toeren verwijderd van de toerenbegr­enzer. Een sprintje van 0 tot 100 raffelt de Honda Civic Type R af in 6,8 seconden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands