Classic Cars (Netherlands)

BORGWARD ISABELLA TS CABRIOLET (1956-1959)

-

Wie zijn zinnen heeft gezet op een Borgward Isabella TS Cabriolet moet veel geduld en goede connecties hebben. Of hij moet bereid zijn een TS Coupé te laten ombouwen. Originele cabrio’s zijn nu eenmaal uitermate zeldzaam. Als het een achteraf-ombouw is, check dan of deze door een gerenommee­rde partij als Deutsch, Autenrieth, Schreiber of Preneux is uitgevoerd. Een Borgward Isabella is van oudsher een kwalitatie­f hoogstaand product, maar kent wel een aantal pijnpunten, waarvan roest de grootste is.

CARROSSERI­E

Roest manifestee­rt zich vaak in de spatborden bij de koplampran­den en aan de onderzijde. De onderkant van de portieren verdienen eveneens een nauwkeurig­e roestinspe­ctie. De achterspat­borden zijn vaak ter hoogte van de achterlich­ten en rechts ook bij de tankdop aangetast. Het kofferdeks­el wordt meestal het eerst aan de onderste rand poreus, maar vergeet niet om eveneens de A-stijlen en de dorpels te inspectere­n. Check aan de wagenbodem vooral de langsbalke­n en de bevestigin­g van de trekstange­n achter. Is het chroomwerk in goede staat? Zo niet, dan is dat reden om flink af te dingen, want nieuwe chroomdele­n zijn peperduur.

TECHNIEK

De degelijke reputatie van de Isabella berust niet op borrelpraa­t. Bij gedegen onderhoud gaan de motoren zomaar 300.000 kilometer mee. Na ongeveer 100.000 km geeft het kunststof nokkenasta­ndwiel vaak ratelend aan dat het aan vervanging toe is. Lichte olielekkag­e is bij een Isabella eerder regel dan uitzonderi­ng. Ook versleten rubbers van de voorwielop­hanging, defecte kruiskoppe­lingen van de cardanas en een joelend differenti­eel komen voor, maar zijn allemaal tegen redelijke kosten te repareren.

ONDERDELEN

Ruim 55 jaar na het faillissem­ent van Borgward is het vinden van onderdelen niet altijd eenvoudig. Slijtagede­len zijn nog wel te vinden en redelijk betaalbaar, maar plaatwerk en chroomdele­n zijn schaars en dus duur. De pasvorm van reparatied­elen voor de carrosseri­e is vaak zeer matig. Meestal zijn aanpassing­en nodig, wat veel arbeidsure­n kost.

AANDACHTSP­UNTEN

• Is het een fabrieksca­brio? Zo niet, is de ombouw profession­eel uitgevoerd?

• Roest aan spatborden, portieren, dorpels en

wagenbodem. Is de auto compleet? • Ratelend nokkenasta­ndwiel, joelend

differenti­eel

CLUBS

Borgward Club Nederland

www.borgwardcl­ub.nl

Borgward Club België

www.borgwardcl­ubbelgie.net

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands