Classic Cars (Netherlands)

CITROËN DS 21 CABRIOLET (1960-1971)

-

Hoewel de DS Cabriolet elf jaar in productie is geweest, is de productie beperkt gebleven tot enkele duizenden exemplaren. Als je weet dat de prijzen van de DS Berline en Break de laatste jaren zijn geëxplodee­rd, is het niet verbazingw­ekkend dat goede Cabriolets schier onbetaalba­ar zijn. Restaurati­e van een minder exemplaar kan lonend zijn, maar pas op voor bodemloze putten. Let ook op of u met een originele fabrieksca­brio van doen hebt, herkenbaar aan dezelfde steile voorruit als de Berline.

CARROSSERI­E

Alle losse plaatdelen (deuren, kleppen, schermen) zijn geschroefd en kunnen heel gemakkelij­k gedemontee­rd en vervangen worden – handig, want ze kunnen goed roesten. Wanneer de roest van structurel­e aard wordt, zijn er grotere problemen. Laat het liefst een expert beoordelen hoe de staat is van de dorpels rond de basis van de A- en B-stijlen, de dwarsbalk aan de voorzijde van de kofferbak, de dwarsbalk achter het reservewie­l (voorin) en het schutbord aan de basis van de voorruit. Ook de binnensche­rmen en de keienvange­r zijn beruchte roestneste­n.

TECHNIEK

In motorisch opzicht staat de DS bekend als robuust, maar doordat de auto’s steeds ouder worden, komen scheurtjes in het materiaal steeds vaker voor. Bij een hogere kilometers­tand kan de koppakking gaan opspelen, als gevolg van een lichte verzakking van de natte cilinderbu­ssen. Let op sporen van olie in het koelwater en ‘mayonaise‘ aan de binnenkant van de olievuldop. Na het starten van de motor komt het hydraulisc­he systeem op druk, waarna de auto vlot op de normale rijhoogte moet komen. De hydraulisc­he vloeistof dient elke twee jaar ververst te worden. Wanneer de vering souplesse mist, check dan de veerbollen.

ONDERDELEN

De DS Berline is een populaire klassieker en er zijn talloze specialist­en, die vrijwel alles nog kunnen leveren. Ook de club heeft een ruim aanbod. Voor de specifieke cabriodele­n is het verhaal een stuk lastiger. Als de portieren en de achterspat­borden niet meer zijn te redden, moeten ze worden nagemaakt. Een tijdrovend­e klus voor de specialist, die daar een stevige vergoeding voor vraagt. Voorscherm­en voor Ds‘en uit 1966/1967 zijn sowieso lastig verkrijgba­ar, dus ook voor de cabriolet.

AANDACHTSP­UNTEN

• Is het een originele fabrieksca­brio?

• Roest, met name aan de lastig verkrijgba­re

plaatwerkd­elen

• Koppakking

CLUBS

Citroën ID/DS Club Nederland

www.citroenidd­sclub.nl

Citroën Club Nederland

www.citroenclu­b.nl

DS-SM Club Belgium

www.dssmclub.be

Belgische Oude Citroën Club

www.bocc-citroen.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands