Classic Cars (Netherlands)

MERCEDES 220 S CABRIOLET W180 (1956-1959)

-

Zwaar, degelijk en betrouwbaa­r, dat zijn de drie kernbegrip­pen voor deze Mercedes. En als we de zware besturing even buiten beschouwin­g laten, kunnen we ‘comfortabe­l’ aan dat rijtje bijvoeglij­ke naamwoorde­n toevoegen. Bovendien is de W180 voor een bejaarde cabriolet opvallend ruim en praktisch. Kostbaar is een goede 220 S Cabriolet ook, des te meer reden om je ogen voor aankoop goed open te houden. De auto is weliswaar robuust en betrouwbaa­r, maar achterstal­lige reparaties kosten je je volledige ribbenkast uit je lijf.

CARROSSERI­E

Let goed op of de naden van de carrosseri­e over de gehele lengte mooi gelijkmati­g en niet te breed zijn. Restaurati­e van het interieur, met al zijn houtwerk, kan flink in de papieren lopen. Ook sier- en chroomdele­n voor binnen- en buitenzijd­e kosten een vermogen. Roest doet zich meestal het eerst voor in de voorscherm­en rond de koplampen en de knipperlic­hten, bij de bumperbeve­stigingen, het achterpane­el, de kofferbakb­odem, de onderzijde van het schutbord, onder de chroomrand­en bij de achtersche­rmen, bij de krikpunten en rond de bevestigin­gen geleide-armen van de pendelas.

TECHNIEK

De zescilinde­r lijnmotor is sterk en betrouwbaa­r en gaat bij goed onderhoud lang mee. Dat geldt in mindere mate voor de waterpomp. Let daarom op of de motor geen verschijns­elen van eerdere oververhit­ting vertoont. Een motorrevis­ie is kostbaar. Versleten motorsteun­en komen ook veelvuldig voor. Check daarom of de motor niet te veel trillingen aan de carrosseri­e doorgeeft en niet sterk kantelt bij lastwissel­ingen. De automatisc­he Hydrak-koppeling was modern, maar ook problemati­sch; een convention­ele koppeling verdient daarom de voorkeur. Bij een Mercedes W180 Cabriolet zijn matching numbers

cruciaal voor de waarde.

ONDERDELEN

Op het gebied van onderdelen hebben we goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat vrijwel alles nog te vinden is. Het slechte nieuws is dat de prijzen astronomis­ch zijn. Zeker chroom- en sierdelen zijn schier onbetaalba­ar. Een totale restaurati­e kan dan ook gigantisch in de papieren lopen. Zelfs bij auto’s die uiteindeli­jk ruim 150.000 euro opbrengen, kunnen de restaurati­ekosten de verkoopwaa­rde ruimschoot­s overstijge­n.

AANDACHTSP­UNTEN

• Is de auto helemaal compleet, zijn motor, bak

en differenti­eel matching?

• Roest aan spatborden, schutbord, achterpane­el, wagenbodem en onder de chroomrand­en • Tikkende motor, versleten motorsteun­en,

defecte waterpomp

CLUBS

Mercedes-benz Club Nederland

nederland.mercedes-benz-clubs.com

Mercedes Forum

www.mercedesfo­rum.nl

Mercedes-benz Club België:

bmbc.mercedes-benz-clubs.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands