Classic Cars (Netherlands)

ALFA ROMEO 147 GTA (2003-2005)

-

Heerlijk, zo’n Italiaanse brulboei, maar perfect is-ie niet. De besturing zou scherper mogen en de remmen bijteriger en met standaardv­eren en -dempers is de neus te sterk geneigd tot duikgedrag. Ook het stevige verbruik is iets om rekening mee te houden. Van januari 2003 tot september 2005 zijn er ongeveer 5000 147’s GTA van de band gelopen. Het valt dan ook niet mee om een goed onderhoude­n, schadevrij exemplaar te vinden.

CARROSSERI­E

Alfa’s van de 21ste eeuw zijn behoorlijk roestbeste­ndig. Toch loont het de moeite om bij de 147 de wielkuipra­nden en de binnensche­rmen goed op roest te controlere­n. Check eveneens de kriksteune­n en de onderste rand van de dorpels. De wagenbodem verdient aandacht ter hoogte van de middelste kokerbalk, en dan met name bij de naadafdich­ting. Ook de uitlaat kan roest vertonen. Controleer de auto op sporen van aanrijding­sschade. Zijn alle carrosseri­enaden even breed en zitten de bumpers recht?

TECHNIEK

Ga voor een auto met een waterdicht­e onderhouds­historie. Een stevige rijstijl leidt tot een hoog olieverbru­ik. Maakt de motor na de koude start een gorgelend geluid? Check de koudestart­regeling. Controleer de motorsteun­en op slijtage. Inspecteer alle slijtagede­len van het onderstel, met name aan de voortrein. Let op of de bak niet kraakt als je de tweede versnellin­g inlegt (synchromes­h). Schakelt de bak vaag? Dan is er waarschijn­lijk speling op de schakelsta­ngen. Zoemende geluiden duiden vaak op een versleten lager van de ingaande as.

ONDERDELEN

Alle onderdelen zijn nog volop verkrijgba­ar. Voor de ondergedim­ensioneerd­e remmen van auto’s uit de eerste serie is een upgrade met grotere schijven te koop. De prijzen van onderdelen zijn niet overdreven hoog, maar door de volle motorruimt­e zijn servicebeu­rten arbeidsint­ensief en dus prijzig. Elke 120.000 km of drie jaar is een nieuwe distributi­eset nodig. Inclusief waterpomp kost vervanging zo’n 1000 euro.

AANDACHTSP­UNTEN

• Let op de onderhouds­historie. Hoe staat het

met het olieverbru­ik?

• Roest aan spatbordra­nden en dorpels,

aanrijding­sschade

• Bak moet exact en zonder kraken schakelen

CLUBS

Vereniging Alfa Romeo Liefhebber­s Nederland

www.varln.nl

Stichting Club van Alfa Romeo Bezitters

www.scarb.nl

Club Alfa Romeo

www.clubalfaro­meo.nl

Scuderia Belgio

www.scuderiabe­lgio.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands