Classic Cars (Netherlands)

FORD FOCUS RS (2002-2003)

-

Dat de Rs-versie van de eerste generatie van de Focus verzamelaa­rswaarde heeft, blijkt wel uit de prijsontwi­kkeling van de laatste tijd. Kocht je een paar jaar geleden nog een heel mooi origineel exemplaar met een lage kilometers­tand voor zo’n 15.000 euro, inmiddels ligt dit bedrag al boven de 20 mille. Grootste uitdaging is nog het vinden van een exemplaar waaraan niet is geknoeid. Menig oudeigenaa­r heeft de verleiding niet kunnen weerstaan om zijn/haar RS nóg verder te verfraaien en te sportivise­ren. Waarbij het resultaat beslist niet altijd even geslaagd is …

CARROSSERI­E

Als je ziet hoeveel exemplaren er nog altijd rondrijden van de Focus 1, moet het wel een goed gebouwde auto zijn. Dat klopt, maar het eeuwige leven heeftie ook weer niet. De onderste rand van de portieren en de wielkuipra­nden achter staan inmiddels bekend als belangrijk­e roestplekk­en. Omdat de voor- en achterspat­borden van de RS zijn uitgeklopt – en dus uniek voor dit model zijn – dienen ze goed bekeken te worden. Let ook goed op sporen van oud schadehers­tel en kleur en structuurv­erschillen in de blauwe lak. Het interieur dient compleet te zijn en zo origineel mogelijk. Zitten de oorspronke­lijke Oz-wielen nog onder de auto?

TECHNIEK

De tweeliter Zetecmotor staat bekend als robuust. Belangrijk is de staat van onderhoud. Controleer wanneer de distributi­eriem is vervangen, want veel langer dan 100.000 gaat-ie niet mee. Bij twijfel: beding dat de riem wordt gewisseld vóór aflevering. Een ander heikel punt is de koeling van de turbo. De temperatuu­r kan zo hoog oplopen, dat de koelvloeis­tof in de tussenkoel­er het kookpunt bereikt – met motorschad­e als gevolg. Verplaatsi­ng van de intercoole­r naar een plekje rechtstree­ks achter de bumper is geen ongebruike­lijke modificati­e. Opnieuw geldt: let op originalit­eit van de elektronic­a (chiptuning, turbodruk), het onderstel en het uitlaatsys­teem.

ONDERDELEN

Nogmaals: originalit­eit is erg belangrijk, dus loop nog eens na of alle authentiek­e onderdelen aanwezig zijn, desnoods los. Voor het reguliere onderhoud kunt u overal terecht, onderdelen hiervoor zijn nog steeds gemakkelij­k te verkrijgen. Voor grotere reparaties kunt u aankloppen bij gespeciali­seerde autobedrij­ven als Wouter Bollen (www.wouterboll­en.nl).

AANDACHTSP­UNTEN

• Roestvormi­ng aan de onderste rand van de

portieren en aan de wielkuipra­nden achter • Wanneer is de distributi­eriem vervangen? • Originalit­eit, niet alleen van ex-/interieur maar

ook van de techniek

CLUBS

Ford XRST Club

www.xrstclub.nl

Ford Performanc­e Club Belgium Luxembourg

www.fordperfom­anceclub.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands