Classic Cars (Netherlands)

HONDA CIVIC TYPE R (2001-2005)

-

In 2003 bestaat de Civic dertig jaar en dat viert Honda met de gelimiteer­de 30th Anniversar­y Civic Type R. Aan de ene kant is dit een begeerlijk­e versie, met rode racekuipen van Recaro, een airconditi­oning en een leren Momostuur. Aan de andere kant: het faceliftmo­del dat in 2004 op de markt komt, verhelpt de ditjes en datjes waar de vroege vogels in 2001 tegenaan liepen. Nog belangrijk­er dan het bouwjaar is de staat van de auto: je wilt een origineel, onverpest exemplaar.

CARROSSERI­E

Het faceliftmo­del herken je aan de nieuwe bumpers en de grotere ‘H’ op de neus. Nu je toch de voorkant bekijkt, beoordeel dan ook de algehele staat van de carrosseri­e. Een subtiel kleurversc­hil tussen de bumpers en de carrosseri­e hoeft niets te betekenen. De wielen zijn corrosiege­voelig, dus wees alert op blaasjes onder de lak.

TECHNIEK

Met het juiste onderhoud is de VTEC een solide motor. Houd in de gaten hoeveel olie hij verbruikt, want fervent doortrappe­n kan resulteren in slijtage. De distributi­eketting en spanners kunnen voor problemen zorgen, maar er is geen pijl op te trekken wanneer. Soms bij 150.000 km, andere keren pas bij 250.000 km. Idealiter zijn ze reeds vervangen. Een stroeve tweede versnellin­g of een zware koppeling zijn een slecht teken. Het faceliftmo­del heeft een directere en degelijker besturing.

ONDERDELEN

De onderdelen­voorzienin­g is prima voor elkaar. Soms stuit je op een EP3 met een sperdiffer­entieel. Als dat eronder is geplaatst door een specialist, dan heb je daar wellicht oren naar. Andere uiterlijke of technische ‘verbeterin­gen’ zijn vaak niet naar ieders smaak.

AANDACHTSP­UNTEN

• Is het een liefhebber­sauto met sluitende

onderhouds­historie?

• Zijn de distributi­eketting en de spanners

reeds vervangen?

• Stroeve tweede versnellin­g en zware

koppeling

CLUBS

Type R Club Benelux

www.typer.nl

Civic Club Holland

www.civicclubh­olland.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands