Classic Cars (Netherlands)

NISSAN SUNNY GTI-R (1991-1993)

-

Deze generatie van de Nissan Sunny (fabrieksco­de N14) ging in Japan door het leven onder de modelnaam Pulsar. Vandaar dat sommige auto’s die verdacht veel op een Sunny lijken, een Pulsar-badge op hun achterklep hebben. In Europa zijn ruim 750 nieuwe Sunny’s GTI-R verkocht, maar we kunnen niet meer dan een handjevol occasions vinden. Overweeg je een vet getunede GTI-R in Japan te kopen, ga dan vooraf na of je hem door de typegoedke­uring krijgt.

CARROSSERI­E

Anders dan zijn voorganger, is de Sunny

N14 behoorlijk goed tegen roest beschermd. Controleer de achterste wielkuipen, met name ter hoogte van de dorpels. Ook de achterklep en de portierran­den willen wel eens corrosie vertonen, evenals de voorste binnensche­rmen. Check verder het paneel onder de achterbump­er en de wagenbodem.

TECHNIEK

Bij een snelle rakker als deze Sunny krijgen de koppeling en de remmen vaak veel te verduren. Bovenmatig­e slijtage is aan de orde van de dag, zeker bij getunede exemplaren. Mocht je in de markt zijn voor een gekietelde GTI-R, beperk je dan tot auto’s die door een profession­ele tuner onder handen zijn genomen. Hobbyisten ‘vergeten’ vaak het onderstel en het remsysteem aan te passen aan een vermogensu­pgrade. Verder dienen vooral de normale slijtagede­len te worden gecheckt, zoals wiellagers, de waterpomp en de radiateur, de startmotor en dynamo, de stuurbekra­chtiging, de fuseekogel­s en de schokdempe­rs.

ONDERDELEN

Gewone slijtagede­len zijn wel in Nederland en België te vinden, voor andere spullen zul je algauw moeten uitwijken naar Engeland of Japan. Let op: voor onderdelen die je buiten de EU bestelt, moet je nog invoerrech­ten betalen. Hierdoor kan de uiteindeli­jke prijs een stuk hoger uitvallen dan gedacht.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest aan achtersche­rmen, portieren en

achterklep

• Is eventuele tuning door een profession­al

gedaan?

• Veel slijtagede­len krijgen zwaar op hun duvel

CLUBS

www.nissanclub.nl

www.gtiroc.com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands