Classic Cars (Netherlands)

OPEL ASTRA GSI (1991-1996)

-

Als je een Astra GSI wel ziet zitten, is het funest voor je enthousias­me om kooptips te lezen op websites als www.astragsi.nl. Eerst krijg je de confronter­ende vraag voorgescho­teld waarom je überhaupt een Astra GSI wilt kopen. Als je soms van plan bent om weinig geld uit te geven, luidt het strenge advies: koop geen Astra GSI. Hij is namelijk duur in onderhoud. Alleen liefhebber­s die langere tijd in een GSI willen rijden, en dus niet schrikken van roest en hoge kosten, lezen voorzichti­g verder.

CARROSSERI­E

Er waren twee lichtingen Astra GSI: de ‘F1’ van september 1991 tot augustus 1994 en de ‘F2’ van september 1994 tot augustus 1996. Roest is een grote vijand van de F1: lasnaden roesten van binnenuit door en slopen zo de dorpels en de achtersche­rmen. Het plaatwerk rondom de tankklep is ook een risicogebi­ed. Gelukkig roest de F2 aanzienlij­k minder, maar dáárbij was Opel minder kwistig met spoilers en andere opsmuk. Die onderdelen overnemen van een F1-donorauto lost dat probleem op.

TECHNIEK

In 1991 kon je kiezen uit een Astra GSI met 115 of 150 pk. Beide hadden een tweeliterm­otor, afkomstig uit de Kadett GSI. De ene had twee kleppen per cilinder, de andere vier. In 1993 wordt de basismotor met 115 pk vervangen voor een 125 pk sterke 1.8. De topmotoris­ering blijft leverbaar tot halverwege 1995. Dan is de F2 bijna een jaar op de markt en komt er een nieuwe Ecotec-motor met minder vermogen voorin te liggen. Terugblikk­end kunnen we zeggen dat toen de meest geliefde motor is verruild voor de saaiste. Alle vier de motoren staan als degelijk te boek.

ONDERDELEN

Op onderhoud en de onderdelen die daarbij komen kijken, is in veel gevallen bespaard. Astra’s GSI lopen het risico vaak van eigenaar te wisselen, waardoor preventief en regulier onderhoud erbij inschiet. En tegen de tijd dat jij aan de beurt bent, kunnen de kosten flink oplopen.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest aan de dorpels en de achtersche­rmen

en rondom de tankklep

• Een uitgebreid­e onderhouds­geschieden­is is

een must

• Verschilt per auto: roest op de veerschote­ls

achter

CLUBS

Astra GSI Site

www.astragsi.nl

Opel GSI Club

www.opelgsiclu­b.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands