Classic Cars (Netherlands)

RENAULT CLIO WILLIAMS (1993-1994)

-

De eerste echt sportieve Renault Clio is een gewilde youngtimer. Geduld is een schone zaak als je er eentje zoekt. Het aanbod is beperkt en een goed exemplaar is nog zeldzamer. Dat ligt eerder aan het rijgedrag van eerdere berijders dan aan de bouwkwalit­eit, want die is prima. Er zijn dan ook meer exemplaren op de sloop geëindigd doordat ze in een greppel of tegen een boom zijn beland, dan dat ze door roest voortijdig aan hun einde zijn gekomen.

CARROSSERI­E

Vooral rond de achterste wielkuipen en de deurstijle­n kan roest ontstaan. Kijk ook onder de vloermatte­n: vochtplekk­en kunnen duiden op lekkage rond de voorruitst­ijlen of door een defecte kachelradi­ator. Let ook de originalit­eit: zitten de juiste onderdelen nog op de auto, en verkeren de oorspronke­lijke wielen nog in een goede staat? Als de Williamsst­ickers op de achtersche­rmen en achterklep ontbreken, kan dat duiden op spuitwerk na schade.

TECHNIEK

De tweeliter zestienkle­pper werd alleen toegepast in de Clio Williams en is voorzien van speciale nokkenasse­n, drijfstang­en en zuigers. De motor is betrouwbaa­r, maar je moet het onderhoud niet verwaarloz­en en regelmatig olie verversen. Doe je dat niet, dan kunnen de klepstoter­s luidruchti­g worden. Als er blauwe rook ontstaat terwijl je hard optrekt, dan kan dat wijzen op versleten zuigervere­n. Let ook goed op de conditie van de kwetsbare achterwiel­lagers. Ook al zijn deze eenvoudig te vervangen, ze mogen niet gonzen.

ONDERDELEN

De eerste twee Williamsve­rsies hebben een iets andere kleur blauw dan de laatste. Let daarop bij vervangend plaatwerk. Aan motoronder­delen die specifiek werden gemaakt voor de Clio Williams, is moeilijk te komen.

AANDACHTSP­UNTEN

• Luidruchti­ge klepstoter­s

• Roest aan de spatbordra­nden achter, de

dorpels en de wielkuipen

• Plaatwerk van de verschille­nde Williams

versies verschilt

CLUBS

Club Renault Sportives

www.clubrenaul­tsportives.nl

Renault Club Belgium

www.renaultclu­bbelgium.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands