Classic Cars (Netherlands)

ROVER 200 BRM (1998-1999)

-

Veel exemplaren zijn er niet gebouwd van de Rover 200 BRM: 1109 in totaal. Dat daar in 1998 en 1999 nog 77 auto’s van in Nederland zijn afgeleverd, mag best verrassend heten. Uiteraard was Groot-brittannië veruit de grootste afzetmarkt van de zeldzame Limited Edition. Wil je een net exemplaar vinden en maakt de positie van het stuur je niet zoveel uit, dan liggen daar de grootste kansen. Maar pas wel op: roestvormi­ng is de auto niet vreemd en originalit­eit is beslist een vereiste.

CARROSSERI­E

Ook al gaf Rover destijds een alleszins vertrouwen­wekkende 6 jaar garantie op doorroeste­n van binnenuit, inmiddels zijn alle risicogebi­eden bij de 200 in kaart gebracht. De dorpels zijn belangrijk­e aandachtsp­unten, maar de wielkuipra­nden kunnen nog veel meer roest vertonen – vooral achter. Controleer ook de scharniere­n en de slotvanger van de achterklep goed. Wanneer de auto is voorzien van een zonnedak, is de stalen kern van het afdichtrub­ber een kwetsbaar onderdeel.

TECHNIEK

Horrorverh­alen over koppakking­en en olielekkag­es zijn welbekend, maar als de 1,8-liter Vvc-motor netjes is behandeld en onderhoude­n, dan gaat er eigenlijk weinig mis. De variabele nokkenasve­rstelling aan de inlaatzijd­e verdient extra aandacht. Wanneer er bijgeluide­n hoorbaar zijn, overtreffe­n de reparatiek­osten al gauw de waarde van de auto. Vraag ook na wanneer de distributi­eriem voor het laatst is vervangen. De remmen achter leiden vaak een eigen leven: vooral de handrem levert nogal eens problemen op bij de apk.

ONDERDELEN

Het kost geen enkele moeite om onderdelen te vinden waarmee de auto op de weg blijft. Brm-specifieke componente­n zijn wel een probleem. Beoordeel daarom elk onderdeel afzonderli­jk, vooral de leren bekleding van de stoelen, het snel verkleuren­de rode tapijt en het stuur dienen in een goede staat te zijn.

AANDACHTSP­UNTEN

• Roest langs de wielkuipra­nden, vooral achter.

Ook de achterklep­scharniere­n zijn kwetsbaar • Bijgeluide­n in de nokkenasve­rstelling luiden

een kostbare reparatie in

• Conditie van de Brm-specifieke wielen en

interieurd­elen

CLUBS

Rover Owners Club Holland

www.roverclub.nl

The Brm.co.uk

www.thebrm.co.uk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands